Arta & arhitectura
Casa cu Ghiulele sau Casa Beller stă mărturie penru luptele desfășurate în Arad în timpul Revoluției de la 1848.
Edificiul Roman cu Mozaic ridicat între secolele IV-VI e.n., alcătuia împreună cu alte edificii, centrul care făcea legătura între port și orașul antic Tomis, aici desfășurându-se activitățile de comerț și depozitare specifice oricărui port.
Ateneul Român, una dintre cele mai bune construcții din lume din punct de vedere al acusticii sălii de concerte. Povestea construcției ateneului este una interesantă. Sub lozinca „Dați un leu pentru Ateneu!” au fost strânși prin subscripție publică banii necesari construirii ateneului.
Chipul lui Decebal este cea mai înaltă sculptura în stâncă din Europa, având 55 de metri. Sculptura a fost inspirată de sculptura chipurilor celor patru președinți americani din Muntele Rushmore.
A fost ridicată în 5 ani de zile, arhitectura ei fiind inspiratã de Universitatea din Moscova.
Simbol al orașului Iași și una dintre principalele atracții turistice Palatul Culturii, a fost ridicat între 1906-1925. A funcționat ca Palat al Jusției timp de 30 de ani după care a devenit Palat al Culturii reunind mai multe muzee.
Palatul Victoria, situat în Piața Victoriei, este sediu al Guvernului României. A fost construit în 1937 după planurile arhitectului Duiliu Marcu (1885-1966). În 2004, Palatul Victoria a fost inclus în Lista monumentelor istorice.
Monumentul TROPAEUM TRAIANI se poate spune că reprezintă „certificatul de naștere” al poporului român.
Monument istoric și obiectiv turistic care merită vizitat, Gara Regală din Curtea de Argeș are o mândrie aparte.
Podul lui Traian este monument istoric ce face parte din Patrimoniul Cultural National, constructia lui a fost rezistenta peste 18 secole.
Ansamblul de artă modernă de la Târgu Jiu este o capodoperă a geniului creator, Constantin Brâncuşi.
Întregul ansamblu monumental este un omagiu adus eroilor căzuţi în timpul primului război mondial.
A fost construit în perioada 1921-1922 pentru a comemora victoria României în primul Rãzboi Mondial.
Este cea mai îngustă stradă din Romania și a treia din Europa, cu o lungime de 83 metri și o lățime de 111-135 centimetri.