Cetatea Alba Carolina
Cetatea de tip bastion Alba Carolina de la Alba Iulia, desemnată, pe bună dreptate, una dintre cele 7 minuni ale României, a fost construită între anii 1715-1738, rolul ei fiind de apărare împotriva turcilor și de consolidare a teritoriilor ocupate de către puterea habsburgică în Transilvania.
Cel care a conceput planul cetății a fost arhitectul militar francez Vauban. Cetățile concepute de acesta aveau o formă stelată și apărate de sisteme de fortificații. Cetatea Alba Carolina era aparată de trei sisteme de fortificații. Cele 7 bastioane ale cetății : Trinitatea, Sfântul Ștefan, Eugeniu de Savoia, Sfântul Mihail, Sfântul Carol, Sfântul Capistrano și Sfânta Elisabeta s-au păstrat până astăzi, ele fiind obiective turistice pe care merită să le vizitati, fiecare având o poveste.
Alba Iulia este un oraș cu mare încărcătura istorică :
- în anul 1600 a devenit prima capitală a celor trei țări românești: Țara Românească, Transilvania și Moldova sub conducerea lui Mihai Viteazul.
- în 1622 se înființează colegiul academic de la Alba Iulia, al doilea după cel de la Cluj.
- în 1784 răscoala condusă de Horia, Cloșca și Crisșan este înăbușită prin tragerea pe roata a lui Horia și Cloșca.
- în 1699 apare aici, Bucoavna, primul abecedar din istoria învățământului românesc
- în 1918 la mai bine de 300 de ani de la unirea înfăptuită de Mihai Viteazul, are loc Marea Unire de la 1 Decembrie, când are loc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.
- în 1922 regele Ferdinand și Regina Maria au fost încoronați ca suverani ai României.
În afară de cele 7 bastioane mai sunt multe alte obiective turistice de văzut: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Biblioteca Batthyaneum, Monumentul Losenau, Monumentul Custozza, Palatul Princiar, Palatul Apor, Palatul Episcopal, Clădirea Ierihon, Catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail”, Catedrala Încoronării, locul de supliciu, temnița, celula lui Horea, Obeliscul, Sala Armelor, Bastionul Sașilor, Platforma de Artilerie, Poarta Monetăriei Principatului Transilvania, Poarta de sud a Castrului Roman, Caponiera.