Cetatea Taraneasca Prejmer
Cetatea Țărănească Prejmer a fost ridicata între secolele XIII-XV, fiind cea mai mare din sud-estul Europei.
Construcția cetății începe cu înălțarea bisericii de către cavalerii teutoni în secolul XIII. În secolul următor sunt înălțate zidurile fortificate ce aveau rol de apărare, înconjurate de un șanț de apă. Zidurile fortificate sunt înalte de 12m și au grosimi de 3-4m. În partea superioară a zidurilor există mici deschideri care au fost folosite pentru a trage în cei care atacau cetatea sau pentru a turna smoală.
Pe zidul interior au fost construite pe 4 niveluri, peste 270 de camere folosite ca loc de adăpost, de păstrare a proviziilor sau armelor în funcție de situație, pace sau război. Fiecare familie din sat avea o camera în cetate care se moștenea și al cărei număr corespundea cu numărul casei din sat a familiei respective. Între toate nivelurile, pentru acces există scări de lemn.
În biserica evanghelică Prejmer, în care încă se mai oficiază slujbe, există cel mai vechi altar gotic triptic pictat pe ambele părți.
După 1960 Cetatea Țărănească Prejmer a avut parte de restaurări și a fost amenajat un muzeu cu expoziții permanente.
În muzeul amenajat în incinta cetății puteți vizita o sală de clasă veche cu instrumente de învățat: bănci de lemn, socotitoare, tăblițe de lemn; încăperi cu unelte folosite în agricultura sau industria textilă, precum și încăperi în care sunt expuse obiecte de cult și piese de mobilier pictat.