Home »

Cetatea Zanelor

Cetatea Zanelor


Descriere detaliata: Se spune ca Cetatea a fost ridicata cu aproape 2000 de ani in urma si este una dintre cele mai mari din afara Muntilor Orastiei. Cetatea a fost descoperita intamplator, in anul 1995, in urma unei furtuni puternice care a scos copacii din pamant si la radacinile lor au aparut zidurile din piatra, bucati de ceramica si obiecte de cult datand din secolul al II-lea inainte de hristos. Arheologii au descoperit cinci terase fortificate cu ziduri din piatra a caror grosime este de aproape 2 metri, foarte bine conservate.
Sunt si doua legende legate de aceasta cetate, una se refera la o comoara, mai exact o lada cu aur care s-ar afla in zidurile cetatii, dar pana acum a ramas in stadiul de legenda, iar cealalta, se spune ca in Valea Zanelor, un loc din apropierea cetatii, ar fi trait Ileana Cosanzeana, una din cele mai frumoase fete care a existat vreodata. Comoara ei care este pazita de balauri ar putea fi descoperita inaintea zilei de Sfantul Georghe de catre al saptelea copil al unei familii, doar daca este o noapte cu luna plina. Si aceasta a ramas tot la stadiul de legenda. Adevaratele comori descoperite in zona raman apele minerale si aerul puternic ionizat, care ajuta la vindecarea multor boli. In Valea Zanelor se afla si singurul Spital de Recuperare al Bolilor Cardiovasculare din Romania.
Tot in Valea Zanelor, an de an se sarbatoreste Nedeea Mocaneasca. Pe vremuri, in preajma zilei de Sfantului Ilie, fetele nemaritate asteptau flacaii sa coboare de la stana ca sa-si caute neveste.

Judetul:Covasna

Date contact

Este situata la aproximativ 3 km sud-est de orasul Covasna pe Muntele Cetatii (cota 960 m) între Pârâul Cetății și Pârâul Mișca www.mncr.ro