Cultura
Istoria Marinei Române Militare și Marinei Române Comerciale o gasiți într-un singur loc, la Muzeul Marinei Române. Exponate precum, lentila farului de la Tuzla, costumul de scafandru greu de la 1900, torpilele și minele vânătoarelor de submarine sunt doar câteva din cele 37.800 de piese, împarțite în 33 de colecții.
Daniil Sihastrul a trăit în secolul XV și a devenit foarte cunoscut datorită harului său și minunilor pe care le făcea prin rugăciunile lui.
Mănăstirea Hurezi este cel mai mare și bogat ansamblu de artă brâncovenească din România.
Potrivit unei tradiţii locale, domnitorul Matei Basarb s-a ascuns în scorbura unui copac batrân din padurea Clocociov fugind de turci. Scapând din mâinile prigonitorilor, drept recunoştinţă a hotarât să ridice o mănăstire.
Cea mai frumoasă biserică de lemn din sudul ţării,remarcabilă datorită caracteristicilor arhitectonice şi decorative, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” datează din anul 1594 şi este înscrisă pe Lista monumentelor istorice.
Monument istoric și obiectiv turistic care merită vizitat, Gara Regală din Curtea de Argeș are o mândrie aparte.
Turnul Dogarilor din Bistriţa este una din clădirile cu valoare istorică ale orasului, care aduce aminte de trecutul oraşului.
Una dintre cele mai mari si mai bine conservate cetati dacice este Cetatea Zanelor, numita si Cetatea Zanei Ileana Cosanzeana, aflata la 5 km de orasul Covasna. Este impresionanta atat prin amplasarea sa, cat si prin vestigiile pastrate.
Morile de apă de Eftimie Murgu sau morile de la Rudăria, fac parte din cel mai mare complex mulinologic din țara noastră și din sud-estul Europei, fiind funcționale și folosite încă de localnici.
Muzeul Satului Maramuresean recrează atmosfera satului maramureșean - case aproape în exclusivitate din lemn cu toate elementele specifice gospodăriei, cu ulițele drepte sau întortocheate ce duc către biserica din centrul satului.
Cetatea medievala din orasul Sighisoara este inclusa pe lista patrimoniului mondial UNESCO, fiind o cetate ce este locuita si in prezent.
Muzeul National Secuiesc este o institutie reprezentativa a comunitatii maghiare din Romania. In anul 2015 se implinesc 140 de ani de la infiintarea sa.
Mănăstirea Hodoș-Bodrog situată în Parcul Natural Lunca Mureșului, la 15km de Arad, este una dintre cele mai vechi așezăminte monahale din țară.
Casa Memorială „Ion Creangă”, construită de bunicul său în 1830, oferă vizitatorilor indicii despre viața tadițională a țaranului român, introducându-i în atmosfera amintirilor din copilărie ale lui Creangă.
Mănăstirea Agapia situată la 9 km de Târgu Neamț, datează din perioada 1641-1643 și face parte din lista monumentelor istorice din 2004.
Mănăstirea Curtea de Argeș este cu siguranță unul dintre cele mai importante obiective turistice din Argeș, necropolă regală, având o bogata istorie.
Cetatea Rackozi atestata documentar din 1677 se afla in localitatea Ghimes Faget, judetul Bacau. Punct vamal intre Moldova si Transilvania astazi din cetate au mai ramas doar cateva ruine.
Este cea mai îngustă stradă din Romania și a treia din Europa, cu o lungime de 83 metri și o lățime de 111-135 centimetri.
Plecând de la Râmnicu Vâlcea spre Sibiu, în Comuna Bujoreni, opriți-vă pentru a vizita Muzeul Satului Vâlcean, un loc în care, parcă, timpul s-a oprit.
Construit la inițiativa regelui Carol I, Castelul Peleș a servit drept reședință de vară familiei regale. Clădirea cu aspectul unui chalet elvețian, decorată la exterior in stil german adapostește câteva colecții impresionante de orologerie, vitralii, sticlărie, argint, ceramică, sculptură monumentală, exterioară și textile.
Turnul Alb împreună cu Turnul Negru construite pe Dealul Straja contribuiau la apărarea cetății Brașovului.
Cetatea Șiria construită la poalele Munților Zarandului în secolul XIX, avea rol administrativ și de apărare a zonei.
Castelul Cantacuzino construit în 1911 este una dintre bijuteriile arhitectonice ale României, cu o mare valoare istorică, artistică și documentară.
Situat în centrul Timișoarei , în clădirea emblematică din secolul al XVIII-lea cunoscută ca și Palatul Baroc, Muzeul de Artă Timișoara găzduiește în patrimoniul său peste 8000 de piese
Casa Memorială „Ionel Perlea” îşi întâmpină oaspeţii cu camere liniştite, unde pot fi vizitate obiecte care au aparţinut familiei Perlea: piese de mobilier, instrumente muzicale, discuri şi partituri, scrisori, fotografii de familie.
Muzeului Ceasului din Ploiești, unic în România, expune o colecție impresionantă de ceasuri realizate în Europa: ceasuri de tip astronomic, ceasuri cu apă, ceasuri de mobilier, de șeminee, de perete, de călătorie și multe altele.
Manastirea este situata pe o colina deasupra satului Dobarlau, la 27km NE de Brasov, la 20 Km NV de Intorsura Buzaului, la 22 Km de municipiul Sfantu Gheorghe, 41 km de statiunea balneoclimaterica Covasna.
Monumentul Eroilor de la Păulis a fost ridicat în cinstea ostașilor căzuți în luptele din cel de-al Doilea Război Mondial, pentru apărarea Defileului Mureșului.
Schiturile rupestre de la Buzău săpate în stânci, sunt dovada existenței pe aceste meleaguri a unei intense activități religioase din cele mai vechi timpuri. Au fost construite ca și chilii pentru sihaștri sau ca lăcașe de cult.
Cetatea a fost construita intre 1605-1653 prin efortul localnicilor ce au contribuit atat cu prestaree de zile de munca prin breslele din oras cat si prin achitarea unor sume de bani.
Mănăstirea de călugări Ciolanu - un loc de liniște, rupt parcă de agitația lumii. Construită pe dealurile unde au fost găsite osemintele unor sihaștri, de unde probabil și numele ei, este cea mai veche așezare monahală atestată din secolul XVI.
Bojdeuca lui Ion Creangă a fost primul muzeu memorial din țară, inaugurat în 1918. În această căsuță povestitorul a trăit în perioada 1872-1889.
O biserica romano-catolica de o rara frumusete arhitectonica este Biserica Ghelinta, situata in Satul Ghelinta, la 20 km distanta de Covasna, pe drumus spre Targul-Secuiesc.
Biserica Evanghelica Fortificata Bunesti dateaza din 1356, fiind construita sub forma unei bazilici cu trei nave, in stilul de tranzitie de la romanic la gotic, inconjurata de un zid de incinta cu patru turnuri.
Manastire ortodoxa de maici cu hramul Sfanta Treime, a doua zi dupa Rusalii, figureaza pe lista celor mai importante monumente istorice din intreaga regiune.
Lăcaş de cult ortodox, ridicată între anii 1720-1722, este considerată unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectură ale capitalei de la sfârşitul perioadei brâncoveneşti.
Casa Cartienilor a fost înscrisă în anul 2000, pe lista monumentelor istorice de valoare naţională excepţională.
Un sir de 1480 de trepte va va duce la ruinele Cetatii Poenari de pe culmile Muntelui Cetatea. Cunoscuta si sub numele de „Cetatea lui Vlad Tepes”, a servit drept adapost domnitorilor si visteriei tarii.
Nascut din iubirea pentru traditiile populare a unei tinere de 19 ani, muzeul este adăpostit intr-o veche casa taraneasca din satul Iaz, judetul Salaj. Muzeul, ce reprezinta una dintre cele mai mari colectii etnografice, reuneste mii de obiecte: de la vase ceramice, la mobilier și unelte agricole, de la costume populare la „perini” sau „șterguri” cusute cu motive populare.
Acvariul din Constanța, inaugurat în anul 1958, este amplasat pe faleză, în apropriere de Casino. Spațiul expozițional este alcătuit din 57 de bazine ce reunesc un număr de peste 1300 de exemplare de viețuitoare acvatice
Muzeul Agriculturii este nu numai un muzeu al tehnologiei arhaice, ci şi de arheologie industrială.
În Scornicesti de află casa unde s-a născut, la 26 ianuarie 1918, Nicolae Ceauşescu, fostul preşedinte comunist, şef al statului între 1965 şi 1989.
După primul război mondial câţiva colecţionari slătineni iniţiază colecţii particulare, de arheologie, numismatică şi artă populară. La 1 mai 1952 a fost inaugurat Muzeul Raional Slatina.
Muzeul Brăilei prezintă în secțiile sale de arheologie, istorie, etnografie și artă populară, științele naturii, memoriale și de artă, expoziții permanente precum și expoziții temporare.
Construită strategic pe drumul ce leagă Sibiul de Brașov , Cetatea fortficată a Făgărașului, atestată din anul 1455 a fost de-a lungul anilor fortăreață militară, cetate de scaun, reședință princiară, garnizoană militară și închisoare a deținuților politici.
Destinul acestei umile aşezări, Hobiţa, a fost marcat de fiul acestui sat, cel care a ştiut cu mintea şi mâinile sale să întoarcă o pagina în istoria artei moderne: Constantin Brâncuşi.
Muzeul este dedicat memoriei marelui compozitor român. Aici sunt expuse fotografii, manuscrise, desene, decoraţii, instrumente muzicale etc.
Muzeul Civilizației Populare Traditionale Astra sau Muzeul în aer liber din rezervația naturală „Dumbrava Sibiului” păstrează cele mai reprezentative mărturii despre specificul românesc.
Muzeul adăpostește cele mai importante descoperiri arheologice din perioada greacă și romană găsite în zona Cetății Histria
Casa cu Ghiulele sau Casa Beller stă mărturie penru luptele desfășurate în Arad în timpul Revoluției de la 1848.
Muzeul Revoluției din Timișoara reprezintă principalul punct de depozitare și prezentare a informațiilor referitoare la Revoluția Română din Decembrie 1989
Singurul muzeu din țară ce expune obiecte care prezintă civilizația, arta și cultura popoarelor extraeuropene din Australia, Africa, Oceania, Laponia, Asia Mică, Brazilia, China, Japonia.
Cea mai veche biserică fortificată din Transilvania o găsiți la Viscri, datează din secolul XIII și face parte din patrimoniul UNESCO.
Colecția muzeului însumează un număr de circa 25000 de obiecte! Aceasta este organizată tematic pe următoarele colecții: arheologie, istorie, etnografie, artă, colecția „Nicolae și Zamfira Tuzlaru“
Ion Pop-Reteganul, (1853-1905), a fost un renumit publicist și folclorist. Casa memorială, cu atmosfera unei case de intelectual de la ţară, de la mijlocul secolului al XIX-lea, se află în localitatea Reteag.
Cetatea Neamțului a fost construită de Petru I, cu scopul de a asigura controlul drumurilor și cu rol de apărare în caz de război.
Amenajat în fosta închisoare de la Sighetul Marmației, muzeul adăpostește în cele 87 de săli amenajate în fostele celule ale închisorii dovezi ale represiunii comuniste si ale luptei de rezistență.
În cadrul cladirii Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galați vom găsi Acvariul, Planetariul și Observatorul astronomic
Cetatea Râșnov a fost un punct strategic de apărare al țarii și locuitorilor zonei împotriva invaziilor, Râșnovul fiind orășul târg de legătură între cetatea Brașovului și capitala Țării Românești Câmpulung Muscel.
Mănăstirea Corbii de Piatră săpată în stâncă datează din 1512. Se poate face și un traseu care duce pe platoul de deasupra bisericii unde veți avea imaginea panoramică a zonei.
Manastirea Voronet datorita inaltei calitati a picturiilor ce o impodobesc poarta si denumirea de „Capela Sixtină a Estului”. Ea este inscrisa pe lista monumentelor istorice de la noi din tara fiind totodata inclusa si in patrimoniu mondial UNESCO.
Luptele de la Mărășești au adus victoria trupelor române, dar și pierderea vieților a peste 21.000 de soldați și 480 de ofițeri români. O parte dintre aceștia au fost îngropați la Mausoleul de la Mărășești.
Chipul lui Decebal este cea mai înaltă sculptura în stâncă din Europa, având 55 de metri. Sculptura a fost inspirată de sculptura chipurilor celor patru președinți americani din Muntele Rushmore.
Muzeul Cinegetic Posada adăpostește la parter și cele două etaje o colecție impresionantă de peste 2400 de trofee grupate pe specii și o colecție de arme de vânătoare specifice diferitelor etape de evoluție ale omului.
Casa Memorială Anton Pann adăpostește expoziția memorială dedicată scriitorului, cunoscut pentru volumele sale Nastratin Hogea, Fabule și istorioare, Povestea Vorbei.
Cetatea Șoimoș datează din secolul XIX, cu rol administrativ și de apărare al zonei împotriva cotropitorilor.
Podul lui Traian este monument istoric ce face parte din Patrimoniul Cultural National, constructia lui a fost rezistenta peste 18 secole.
Cetatea Taraneasca Prejmer aflata la 15km de Brasov face parte alaturi de cetatile si bisericile fortificate Calnic, Viscri, Biertan, Valea Viilor, Saschiz si Darju din patrimoniul UNESCO.
Manastirea Gura Motrului este un monument de arhitectura veche, cu ansamblul manastiresc fortificat, foarte bine conservat, ridicat la mijlocul secolului al XVII-lea impreuna cu biserica. Este o manastire cu hramul Cuvioasa Parascheva, avand 12 calugari.
Cetatea Călnic, face parte din patrimoniul UNESCO alături de celelalte șase biserici fortificate din Transilvania: Biertan, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor, Dârju și Viscri
Vila Luminiș sau Casa Memorială „George Enescu” a fost locul de inspirație și de odihnă ale marelui compozitor, aici născându-se Rapsodiile romane, Cvartetul pentru pian, vioară, violă și violoncel nr.1 în Re Major și parte din opera Oedip.
Manastirea Topolnita se afla intr-un loc in care dainuieste linistea, retrasa intre munti si strajuita de padurile seculare., la 20 de km de Drobeta Turnu Severin, pe valea raului Topolnita. Este o manastire de calugari.
Este cel mai important muzeu etnografic din România şi unul dintre cele mai importante din Europa.
Cetatea Alba Carolina de la Alba Iulia, a fost desemnată, pe bună dreptate, una dintre cele 7 minuni ale României pe care vă recomandăm să o descoperiți.
Monumentul TROPAEUM TRAIANI se poate spune că reprezintă „certificatul de naștere” al poporului român.
Muzeul Arheologic Adamclisi păstrează o parte dintre vestigiile arheologice descoperite în fosta cetate Tropaeum Traiani și părți originale ale monumentului Tropaeum Traiani.
În muzeu puteţi vedea obiecte aparţinând poetului George Coşbuc (1886-1918): leagănul, pupitrul şi scaunul de şcolar, pelerina, pălăria, trusa de voiaj, manuscrise şi ediţii ale operei sale.
Palatul Victoria, situat în Piața Victoriei, este sediu al Guvernului României. A fost construit în 1937 după planurile arhitectului Duiliu Marcu (1885-1966). În 2004, Palatul Victoria a fost inclus în Lista monumentelor istorice.
Cei care doresc să ştie ceva mai mult despre Dracula pot merge în Pasul Tihuţa, în Munţii Bârgăului, pentru a vedea Castelul lui Dracula.
Delta Dunarii este unul dintre locurile din Romania unde natura este inca la ”ea acasa” find declarat patrimoniu mondial UNESCO. Natura virgina, animale, pasari, peste si o atmosfera unica aceasta este ceea ce ofera Delta Dunarii tuturor celor ce vin sa o descopere.
Cetatea Sucidava, inclusă în patrimoniul UNESCO, este una dintre cele mai mari aşezări romano-bizantine de la nord de Dunăre.
Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume și face parte din topul celor 10 destinații de basm din Europa. Mai este cunoscut și sub numele de Castelul Huniazilor, Castelul Hunedoarei sau Castelul Corviștenilor.
Biserica de lemn din Desești face parte din ansamblul de 8 biserici de lemn din Maramureș incluse în patrimoniul UNESCO.
De peste 20 de ani meșterul popular Simon Stela se ocupă și lucrează cu mare drag păpușile de porțelan cu port popular, încercând să păstreze vii tradițiile din zona Clujului.
Mănăstirea Dintr-un Lemn a fost construită conform legendei de către un călugăr dintr-un singur stejar în scorbura căruia găsise o icoană a Maicii Domnului.
Biserica Sfântul Nicolae împreună cu Prima Școală Românească au reprezentat un important centru spiritual și cultural al Transilvaniei.
Toți ce doresc să descopere tradiția și spiritualitatea românească, să descopere elementele simbolice ale pragurilor vieții, sunt astepți la acest muzeu al vieții tradiționale din Harman, în apropiere de Brasov.
Mănăstirea Cozia, construită între anii 1387-1391, a fost ctitorită de domnitorul Mircea cel Bătrân, fiind astăzi înscrisă în Lista Monumentelor Istorice din România.
A fost ridicată în 5 ani de zile, arhitectura ei fiind inspiratã de Universitatea din Moscova.
Mănăstirea Peştera Ialomiţei a fost ridicată în sec. al XVI chiar la intrarea în Peştera Ialomiţei, fiind ctitoria voievodului Ţării Româneşti, Mihnea cel Rău.
Ateneul Român, una dintre cele mai bune construcții din lume din punct de vedere al acusticii sălii de concerte. Povestea construcției ateneului este una interesantă. Sub lozinca „Dați un leu pentru Ateneu!” au fost strânși prin subscripție publică banii necesari construirii ateneului.
Muzeul adăposteşte un patrimoniu artistic valoros. Clãdirea a fost construitã în 1812 şi este un reper important al începuturilor arhitecturii moderne din Bucureşti.
A fost construit în perioada 1921-1922 pentru a comemora victoria României în primul Rãzboi Mondial.
Cimitirul Vesel, inclus în patrimoniul UNESCO, a fost declarat cel mai frumos loc de veci din Europa, fiind unic în lume prin crucile pictate, epitafuri și abordarea morții dintr-o perspectivă veselă.
Mănăstirea Măgura Ocnei se află pe Dealul Măgura în apropierea Monumentului Eroilor „Măgura Ocnei”.
Biserica Fortificată din Cristian a fost construită în secolul XV, pe locul unei foste biserici romanice.
Catedrala Mitropolitana Iași, inclusă pe lista monumentelor istorice, a fost ridicată în două etape între 1833-1839 și 1880-1887 și este biserica catedrală a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
În anul 1938 a fost amenajată casa memorială „Ecaterina Teodoroiu“ de la Vădeni, din dorinţa de a păstra vie în conştiinţa noilor generaţii amintirea eroinei de la Jiu.
Mănăstirea Bârsana este probabil cel mai frumos loc din Maramureș și una dintre cele mai pitorești locații din România. Tot complexul mănăstiresc vă va impresiona prin arhitectura și frumusețe.
Descopera o lume disparuta la Muzeul Antipa!
Sunteți așteptați să descoperiți povestea gospodăriilor bănățene, a modului de viață bănățean
Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril este cea mai veche clădire din Brăila, construită în jurul anului 1700.
Muzeul Țăranului Român deține cea mai bogată colecție de obiecte țărănești. Vine de asemenea cu o viziune diferită abordând tema „țăranului român” dintr-o perspectivă actuală.
Muzeul de locomotive cu aburi este cel mai mare muzeu tehnic din Europa amplasat in aer liber ce găzdiește 16 exponate.
Simbol al orașului Iași și una dintre principalele atracții turistice Palatul Culturii, a fost ridicat între 1906-1925. A funcționat ca Palat al Jusției timp de 30 de ani după care a devenit Palat al Culturii reunind mai multe muzee.
Tabăra de sculptură de la Măgura este cel mai mare muzeu în aer liber de sculpturi, având 256 de sculpturi realizate de toți atâția pictori în 16 ani de zile.
Acesta are adunate în patrimoniul său mijloace de transport în comun ce au străbătut străzile Timișoarei începând cu anul 1869
Biserica Fortificata Harman este una dintre cele mai bine păstrate fortificații transilvănene.
Lângă castelul Peleș se află castelul Pelișor, construit tot de regele Carol I, ca dar oferit principilor moștenitori. Castelul a devenit reședința de vară a acestora începând cu anul 1903, iar din 1993 din luna februarie a fost deschis publicului spre vizitare.
Un obiectiv turistic și cultural al Bacăului îl reprezintă Casa Memorială George Bacovia, poet român a cărui operă se studiază la orele de limbă și literatură română.
Monumentul eroilor „Măgura Ocnei” a fost ridicat de către soldații veterani din Primul Război Mondial in memoria celor 14000 de ostași români căzuți în luptele de la Oituz, Cireșoaia și Coșna.
Castrul roman Arutela datează din anul 137, a fost refăcut între anii 1982-1978, iar o parte din obiectele descoprite aici se gaăsesc la Muzeul Militar Bucuresti.
Mănăstirea Lainici, aşezată la mijlocul mirificului defileu al Văii Jiului, la 25 km distanţă de Petroşani şi la 32 km de Târgu Jiu, aparţine de Arhiepiscopia Craiovei, Mitropolia Olteniei.
Biserica fortificată din Biertan face parte din patrimoniul UNESCO, alături de alte șase așezări săsești din Transilvania. Are cel mai mare altar din toate bisericile din țară și este faimoasă și datorită sistemului de închidere al ușii sacristiei care nu mai puțin de 19 încuietori.
Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța sau mai pe scurt spus, așa cum este cunoscut de generații, Delfinariu adăpostește sub aripa sa,alături de mult iubitul Delfinariu, alte trei secțiuni: Micro Delta, Planetariu și Păsări exotice
Biserica Sfânta Treime din Istria are o poveste aparte, este îngropată 1 metru în pământ, nu are copotniță, turle, iar pentru acustică au fost zidite în pereții bisericii 52 de amfore.
Casa Memorială Alexandru Vlahuță și Muzeul Memorial cu același nume se găsesc în apropierea Mănăstirii Agapia și recreează atmosfera perioadei în care a trăit scriitorul.
Mănăstirea Balaciu este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Balaciu, judetul Ialomiţa
Cea mai veche casă de breaslă din Sibiu, datând din 1370, care a aparținut breslei măcelarilor adăpostește astăzi Muzeul de Etnografie și Artă Populară Săsească Emil Sigerus.
Muzeul Judetean Giurgiu va asteapta sa descoperiti istoria orasului si al zonei Vlasca prin intermediul celor patru sectii gazduite: istorie memoriala, etnografie, istorie si arheologie
Biserica Evanghelică Fortificată Cisnădioara, construită în secolul XII este una dintre puținele care nu a suferit prea multe modificări ulterioare.
Mănăstirea Cisterciană de la Cârța a fost construită în perioada 1202-1206 de către călugării cistercieni. Este o îmbinare a stilului romanic târziu cu stilul gotic.
Ansamblul de artă modernă de la Târgu Jiu este o capodoperă a geniului creator, Constantin Brâncuşi.
Întregul ansamblu monumental este un omagiu adus eroilor căzuţi în timpul primului război mondial.
Structurat in 2 categorii de baza, istorie si etnografie, Muzeul Municipal Curtea de Arges adaposteste peste 12.000 de piese.
Ansamblul Curtii Domnesti de la Bacau cuprinde ruinele Casei Domnești, ruinele Turnului locuință de apărare și Biserica „Precista”, ridicate în vremea domnitorului Ștefan cel Mare și care a fost reședința voievodală a fiului domnitorului.
Castru Roman Drobeta este prima cetate din piatra ridicata in perioada 103-105 de catre Imparatul Traian in Dacia romana, in aceeasi perioada in care a fost construit si Podul lui Traian.
Muzeul Viei și Vinului, Punctul Turistic și Sălile de Degustare, acestea ar fi reperele turului turistic la Complexul Vinicol Murfatlar
Muzeul se număra printre primele muzee din ţară şi îşi are originea în preocupările istorice ale aceluia care este fondatorul sau, institutorul Alexandru Ştefulescu (1856-1910), care în 1893 a întemeiat o colecţie istorică şi arheologică, a şcolii primare de băieţi din Târgu-Jiu, unde funcţiona ca învăţător şi director.
În complexul monastic Negru Voda de la Câmpulung, se află Casa Domnească a lui Matei Basarab, unde a funcționat prima tiparniță din Țara Românească, și unde s-a tipărit prima carte în limba română.
Muzeul Civilizației Transilvane iți oferă o imagine a țăranului român de altadată, a obiceiurilor și îndeletnicirilor lui, a vieții simple pe care o ducea, a omului simplu care își câștiga existența din munca pământului, care mergea la șezătoare și la horă în sat.
Cetatea Rupea, fost centru administrativ al unuia dintre cele șapte scaune, a fost restaurată complet și deschisă publicului pentru vizitare în 2012.
Castelul Bran cunoscut și sub numele Castelul lui Dracula are o poveste ce începe în anul 1211 când cavalerii teutoni au ridicat în zonă prima fortăreață.
Muzeul Viticulturii și Pomiculturii înființat de Regele Carol al II-lea mai este cunoscut și sub numele de Muzeul Dinicu Golescu sau Muzeul Golești.
Curtea Domnească Târgoviște este cel mai bine păstrat ansamblu medieval din România, cu o suprafață de 29.000 mp și care a funcționat mai mult de trei veacuri, între 1396-1714, ca reședință și scaun domnesc pentru 33 de domnitori.
Cetatea Histria reprezintă locul unde a fost întemeiată prima colonie greacă de pe țărmul vestic al Mării Negre ea reprezentând primul oraș atestat documentar de pe teritoriul României
Cetatea Tropaeum Traiani din Adamclisi a fost întemeiată în timpul împăratului Traian, imediat după luptele dintre daci și romani de la Adamclisi în anul 102.
Este singurul muzeu din țară dedicat femeii, care are un rol important în păstrarea valorilor, obiceiurilor și tradițiilor. Toate obiectele expuse amintesc de viața, datinile și obiceiurile femeilor din zona Maramureșului.
Costume populare tradiționale, evoluția uneltelor și tehnicilor utilizate în industria textilă, sunt colecțiile pe care vi le prezintă Muzeul de Etnografie Brașov.
Când ajungeți la Turda, meșterul popular sticlar Mircea Sin vă așteaptă să-i treceți pragul atelierului pentru a vă arăta cu mare drag arta transformării unui tub banal din sticlă într-un obiect ce vă va încânta privirea și sufletul.
Edificiul Roman cu Mozaic ridicat între secolele IV-VI e.n., alcătuia împreună cu alte edificii, centrul care făcea legătura între port și orașul antic Tomis, aici desfășurându-se activitățile de comerț și depozitare specifice oricărui port.
Avand o istorie de incepe in 1957 Muzeul Banatului Montan adaposteste colectii permanente de arta plastica, carte veche, etnografie, minerale, placi foto
Iubitorilor de artă le recomandăm Muzeul Zambaccian care adăposteşte colecţii impresionante de pictură, sculptură, grafică şi mobilier.
„Am dăruit poporului colecţia de artă deoarece şi talentele pe care le-am reunit sunt ale poporului" (K. Zambaccian)
Casa Memorială Vasile Voiculescu, locuința în care s-a născut marele poet, prozator și dramaturg român adăpostește lucruri menite să redea atmosfera și diversele etape ale vieții și creației scriitorului.
Expune opere importante ale unor artişti naţionali cum ar fi Nicolae Grigorescu, Teodor Aman, Gheorghe Pătraşcu, dar şi colecţii cu lucrări internaţionale.
Muzeul Satului Galați situat în Padurea Gârboavele recreează mai multe gospodării tradiționale din zonă