Biserica fortificata Biertan
Biserica fortificată din Biertan face parte alături de alte șase așezări săsești: Câlnic (jud. Alba), Dârju (jud. Harghita), Prejmer (jud. Brasov), Saschiz (jud. Mures), Valea Viilor (jud. Sibiu) și Viscri (jud. Brasov) din lista patrimoniului UNESCO, fiind unul dintre multele obiective turistice din Sibiu ce merită vizitat.
Prima atestare a localității Biertan datează din anul 1224. Făcea parte dintre primele așezări germane de sași din Transilvania.
Din 1397 dateaza prima atestare ca și cetate a localitătii Biertan. Construită în stilul așezărilor sășesti, în piața centrală se afla biserica cetate, iar casele erau dispuse împrejurul acesteia.
Din 1572 până în 1867, timp de aproape 300 de ani, Biertanul va fi sediul episcopatului săsesc, cetatea Biertan devenind una dintre cele mai puternice din Transilvania.
Biserica fortificata din Biertan a fost construită în stil gotic și renascentist, fiind aparată de trei rânduri de ziduri fortificate dotate cu 6 turnuri și 3 bastioane.
În bastionul estic se afla „carcera” în care erau închise cuplurile care se certau și doreau să divorțeze. Erau închiși timp de 2 săptămâni într-o cameră mică și aveau un singur pat, o masă mica, un singur tacâm, o singură farfurie, o singură cană. Toate cuplurile care erau închise în bastionul estic ieșeau după cele 2 săptămâni împăcate. Se spune că dintre toate familiile închise acolo, una singura nu s-a împăcat.
In partea de sud-vest se află Turnul Slăninilor, în partea de nord-vest se afla Turnul Închisorii care ulterior a fost dărâmat în locul lui construindu-se școala, în sud se află Turnul de Poartă, în vest Turnul Țesătorilor.
Din piața centrală, pe lângă Turnul Paznicului pornește o scară de lemn acoperită, care permite accesul în biserică. La capătul scării, lângă biserică se afla un bolovan mare, pe care erau așezați duminica toți cei care în timpul săptămânii făcuseră rele, pentru a fi văzuți de către toți locuitorii, fiind un mijloc eficient de educare și reintegrare în comunitate.
Biserica actuala a fost ridicata intre anii 1486-1524, pe locul primei biserici ridicata in secolul XII. Are cel mai mare altar din toate bisericile avand 28 de panouri pictate. Amvonul a fost sculptata in piatra in 1500 de catre mesterul Ulrich din Brasov.
De cea mai mare faimă se bucură ușa sacristiei, care are un sistem de închidere din 19 încuietori, realizat în 1515 și care a fost premiat la Expoziția Mondială din 1900 de la Paris. Pentru a acționa cele 19 încuietori se folosea o cheie pentru 4 dintre ele, iar pentru restul de 15 se folosea o manivelă.
Biserica fortificată din Biertan a fost restaurată cu ajutorul donațiilor făcute de foști locuitori ai Biertanului. A intrat în patrimoniul UNESCO în 1993, iar în 2010 a fost inclusă în lista monumentelor istorice din România.