Home »

Chipul regelui Decebal

Chipul lui Decebal sculptat la Cazanele Mici | 365romania.ro

Chipul regelui Decebal

În zona Cazanele Mici ale Dunării, între localitățile Eșelnița și Dubova se află Chipul regelui Decebal săpat în malul stâncos al Dunării. Are 55 de metri fiind cea mai înalta sculptură în piatră din Europa.

Modelul care a inspirat sculptura Chipul regelui Decebal a fost sculptura din stânca Muntelui Rushmore din statul american Dakota de Sud. Sculptura conține busturile a patru președinți americani: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosvelt și Abraham Lincoln și are o înălțime de 18 metri.

Sculpatarea chipului regelui dac a durat 10 ani și a fost realizată de către 12 alpiniști. Neputându-se ajunge la stâncă decât pe apă, nu s-au putut folosi utilaje grele, toate uneltele necesare realizării sculpturii find transportate cu bărcile. Realizarea sculpturii nu a fost ferită de incidente: un alpinist a fost mușcat de o vipera, alți alpiniști au căzut în gol, dar fără urmări grave, din cauza desprinderii a două pitoane de susținere, iar o parte din nasul lui Decebal a trebuit sa fie dinamitată din cauza apariției fisurilor și a fost remodelat și întărit cu armătura din fier și ciment.

Prin acest proiect, inițiatorul lui, Iosif Constantin Drăgan, a dorit să comemoreze contribuția românilor la formarea culturii din Europa și să reamintească de rădăcinile daco-trace ale poporului român.

Judetul:Mehedinti

Informatii utile

Accesul la pontonul unde se află stânca unde se află Chipul regelui Decebal se face doar cu barca, dar el poate fi văzut foarte bine și de pe șosea.

Date contact

DN 57 intre Orsova si Dubova, zona golfului Mraconia, Jud. Mehedinti