Home »

Manastirea Barsana

Manastirea Barsana atractie turistica|365romania.ro

Manastirea Barsana

Situată pe Valea Izei, Mănăstirea Bârsana este atestată din anul 1390. De-a lungul anilor biserica a fost mutată de mai multe ori. Prima oară a fost mutată în a doua jumatate a secolului XIV, din Valea Slatinei într-un loc aflat pe partea dreaptă a râului Iza. Va deveni apoi reședința Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului până în 1791 când va fi desființată și devastată , iar în anul 1806, este din nou mutată de către locuitorii din Bârsana în vatra satului. În perioada celor două războaie mondiale s-a încercat construcția unei noi mănăstiri dar fără succes, la fel și în perioada comunistă.

Abia după 1989 dorința construirii unei noi mănăstiri pe locul celei vechi, a putut fi îndeplinită, din 1992  începând strângerea materialelor pentru noua construcție. Noua mănăstire reprezintă o punte între trecut și viitor. Întreg ansamblul cuprinde : Biserica în stil maramureșan, Altarul de vară, Aghiasmatarul, Stăreția, Casa Voievodală, Casa Maicilor, Casa Artistului, Casa Duhovnicului, Arhondaricul, Praznicul cu trapeza, Muzeul de icoane și carte veche Gavril de Bârsana, Turnul – clopotniță, Poarta maramureșană, Monumentul funerar. Mănăstirea și restul clădirilor sunt făcute din lemn de stejar și pietre de râu. Toate aceste clădiri sunt înconjurate de multe verdeață, flori, alei îngrijite, un mic lac artificial care alcătuiesc un adevărat parc.

Muzeul de icoane și carte veche, situat în vecinătatea Turnului clopotniță, adăpostește manuscrise și cărți sfinte de patrimoniu din secolele XVI-XIX, icoane vechi și o vastă colecție de obiecte de artă populară locală.

Judetul:Maramures

Informatii utile

Taxa vizitare muzeu - 1 leu/pers

Date contact

Km 17 - DJ 186, Comuna Barsana, Judetul Maramures