Muzeul Tarancii Romane din Dragomiresti
Muzeul țărăncii române din Dragomireşti sau Muzeul femeii maramureșence este unic in țară, fiind singurul muzeu dedicat femeii.
Casa care adăpostește muzeul, a fost construită în 1720 din lemn, cu fundația din piatră și tencuită cu chirpici. A aparținut Ilenei Chiș, care a dorit ca după moartea ei casa să fie transformată în muzeu.
Vei găsi aici obiectele casnice, de îmbrăcăminte și elementele decorative care amintesc de viața, datinile, tradițiile și obiceiurile femeilor din zona Maramureșului.
Intrarea în curte se face printr-o poartă maramureșeană, pe care sunt sculptate semne și simboluri ale locului : o mireasă și două druște, cocoșul, care este simbolul comunei Dragomirești, un grup de femei lângă un leagan (pe vremuri doar femeile mergeau la botez), steagul dacilor, lupoiaca cu Remus și Romulus.
În curte vei găsi o troiță din lemn, fusul cu țurgălău, copacul cu oale specific Maramureșului și un grup statuar dedicat femeii în toate ipostazele ei: copilă, fetișcană, femeie, mamă și bunică.
Copacul cu oale se regasește și astăzi în multe gospodării maramureșene, pe vremuri cu cât familia era mai înstărită cu atât mai multe oale avea copacul, iar dacă în vârful copacului era pusă o oală roșie însemna că familia respectiva are o fată de măritat.
În casă se găsesc costume populare (în Maramureș știai cărui sat aparține o femeie după costumul popular pe care-l purta), obiecte textile care formau zestrea unei fete, costumul de mireasa, vestitele maști și traiste, icoane, obiecte folosite in gospodărie, cuptorul de gătit și multe altele.
Judetul:Maramures