Home »

Morile de apa de la Rudaria

Morile de la Rudaria sau de la Eftimie Murgu | 365romania.ro

Morile de apa de la Rudaria

Pe Valea Rudăriei în comuna Eftimie Murgu se află cel mai mare complex mulinologic din România și din sud-estul Europei, cunoscut sub numele de Morile de la Rudăria, intrat în patrimoniul UNESCO.

Din cele peste 50 de mori, câte erau în 1874, astăzi mai sunt 22 de mori, restul fiind distruse de inundații. Morile, care datează din secolul XIX, sunt în stare funcțională și se întind pe o distanță de 3 km pe cursul râului.

Fiecare moară are un nume, pe care l-a primit fie de la cel care a construit-o sau de la locul în care a fost construită, fie de la porecle ale familiilor din satul Rudăria. Numele satului s-a schimbat ulterior în Eftimie Murgu, după numele revoluționarului pașoptist născut aici.

Morile sunt din lemn și funcționează cu ajutorul sistemelor hidraulice construite inițial.
Toate morile sunt funcționale iar pe ușile lor veți putea vedea liste cu programările localnicilor și zilele când vin să macine grânele, așa că, dacă veți avea noroc în vizita voastră, veți putea asista și la întreg procesul de măcinare.

Judetul:Caras-Severin

Informatii utile

Fie că veniți dinspre Oravița sau dinspre Orșova, mergeți pe DN 57B până se intră pe DJ 571F către comuna Eftimie Murgu. Există și un indicator către „Ansamblul de Mori din Eftimie Murgu 13km”.
Drumul nu este unul dintre cele mai bune dar este în regulă, va merita efortul.

Mergeți pe DJ 571F până ajungeți în sat și după ce lăsați biserica pe stânga ajungeți într-o mică intersecție cu un fel de „sens giratoriu” (în care se află o mică fântână arteziană și un momunent) și mergeți pe drumul din partea stângă. Tot pe partea stangă se află și un indicator spre „Rezervatia Mulinologica Eftimie Murgu”.
Drumul este îngust și peticit dar se poate merge.

GPS: 44.861387947119795 22.101903181494208

Date contact

Comuna Eftimie Murgu, Judetul Caras-Severin

Alte oferte din acelasi judet si categorie:

Muzeul de locomotive cu aburi Resita|365romania.ro Muzeul de locomotive cu aburi Resita Muzeul Banatului Montan|365romania.ro Muzeul Banatului Montan