Muzeul Memorial al Victimelor Comunismului
Muzeul Memorial al Victimelor Comunismului și al Rezistenței este amenjat în fosta închisoare din Sighetul Marmației. Construită în 1897, funcționează ca închisoare de drept comun până în 1950, iar din acel an încep să fie aduși demnitari din întreaga țară – economiști, istorici, ziariști, foști miniștri, politicieni, episcopi și preoți greco-catolici și romano-catolici, mulți dintre ei cu vârste de peste 60 de ani, unii condamnați fără judecată. Închisoarea cunoscută sub denumirea de „colonia Dunărea” din care nu se putea evada fiind la frontiera cu Uniunea Sovietică, era de fapt un loc de exterminare a elitei românești care lupta împotriva comunismului.
Dupa 1955, în urma semnării Convenției de la Geneva și a admiterii Romaniei comuniste în ONU, sunt grațiați o parte dintre deținuți, alții sunt trimiși în alte locuri sau la domiciliu obligatoriu, închisoarea redevenind de drept comun, iar în 1977 fiind desființată.
În perioada 1945-1989, peste 600.000 de români au fost arestați și condamnați în toată țara.
În fostele celule și anexe ale închisorii au fost amenajate săli în care se găsesc colecții de fotografii, scrisori, colecții de ziare, cărți, albume, obiecte, înregistrări ale victimelor comunismului, care prezintă represiunea comunistă, distrugerea statului de drept și înlocuirea lui cu un stat de tip totalitar.
Cele 87 de săli au denumiri care spun totul despre ce vei găsi înăuntru : Romania închisorilor, Alegerile din 1946, Celula în care a murit Iuliu Maniu, Asaltul comunist asupra Maramureșului , Distrugerea partidelor politice, Munca forțată, Colectivizarea, Sovietizarea României, Comunizarea Armatei, Poliției, Justiției, Represiuni etnice și religioase, Rezistența Anticomunistă în munți, Femei în inchisoare, etc.
Judetul:Maramures