Muzeul Taranului Roman
Muzeul Țăranului Român, înființat în 1906, este posesorul celei mai bogate colecții de obiecte țărănești, având în patrimoniu peste 90.000 de piese. Toate obiectele sunt grupate în câteva colecții principale: ceramică, obiete din lemn, port, textile, religioase, obiceiuri, etc.
• Colecția de ceramică numără aproximativ 18.000 de piese reprezentative pentru cele aproape 200 de centre de olărit din țară. Cea mai veche piesă de ceramică datează din 1746.
• Colecția de port numără în jur de 20.000 de piese de costume populare din toate provinciile
• Colecția de țesături pentru interior are aproape 10.000 de piese confecționate din in, cânepă, bumbac și borangic
• Colecția țesăturilor din lână are peste 7.000 de piese
• Colecția obiectelor din lemn cu apoape 8.000 de obiecte de mobilier și feronerie
• Colectia religioase are ți ea aproape 4.000 de piese – icoane pe sticlă și lemn, veșminte preoțești, troițe și cruci, etc.
Foarte multe dintre aceste piese au fost donate de mari colecționari, diverse asociații sau iubitori ai tradiției românești.
Clădirea somptuoasă, în forma ei actuală a fost finalizată în 1941, fiind construită in stil neoromânesc, cu elemente decorative florale și zoomorfe, zidărie aparentă de cărămidă roșie, cu ferestre mari reunite sub arcade și face parte din lista monumentelor istorice.
Muzeul, cu o viziune diferită, abordeaza tema „țăranului român” dintr-o perspectivă actuală. Nu este numai un muzeu clasic care să prezinte viața diferitelor comunități țărănești din țara noastră, ci și un muzeu care se dorește ancorat în realitate, în viața de astăzi a „țăranului român”.
Astfel permanent sunt organizate târguri care promovează produsele tradiționale românești, ateliere de creativitate, lansări de carte, seri culturale, concerte și filme antropologice, etc.
Judetul:Bucuresti