Muzeul Viticulturii si Pomiculturii Golesti
Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești a fost înființat în 1939 de Regele Carol al II-lea sub numele de Muzeul Dinicu Golescu și reunește mai multe secții cu expoziții ce prezintă istoria familiei Goleștilor și istoria culturii și civilizației tradiționale românești.
Deasupra porții ce permite accesul în curtea muzeului se află Foișorul lui Tudor Vladimirescu, unde acesta și-a trăit ultimele zile de libertate între 18-21 mai 1821. Fiind foarte bun prieten cu frații Golești , după plecarea din București, Tudor Vladimirescu s-a retras aici. A fost prins de oamenii lui Alexandru Ipsilanti în uma unui complot organizat de câțiva oameni de-ai săi nemulțumiți de asprimea lui față de cei care nu respectau regulile. În drum spre Târgoviște, unde trebuia dus, aceștia l-au asasinat și aruncat într-o fântână de pe drum. Sus în foișor se păstrează ușa originală a încaperii care-l adăpostea pe Tudor Vladimirescu și câteva obiecte ce au aparținut acestuia.
În partea dreaptă a intrării muzeului se află secția pedagogică unde se găsesc piese de mobilier și manuale, ce au aparținut primei școli moderne, construită de Dinicu Golescu, unde au învățat și fete și băieți.
În partea stângă se află Expoziția de Istorie a Goleștilor.
Conacul Goleștilor a fost construit în 1640 de Stroe Leurdeanu fiind singura construcție laică medievală fortficată din țară la acea vreme. 6 ani mai târziu este ridicată biserica din vecinatatea conacului.
Muzeul în aer liber, înfățișează viața și civilizația țărănească de la mijlocul secolului XIX din principalele zone pomicole și viticole ale țării, cuprinzând peste 35 de gospodarii vechi țărănești. Gospodăriile sunt grupate în funcție de zonele țării de unde au fost aduse. Fiecare gospodărie cuprinde casa de locuit și dependințele, unelte și instalații folosite în gospodărie pentru practicarea diverselor îndeletniciri.
Toate gospodăriile sunt extrem de bine întreținute, iar hanul parcă este rupt din filmele cu haiduci ale lui Florin Piersic. Și tot aici veți găsi și casa unde a fost filmat binecunosctul spot ,,prea bun, prea ca la țara,, de la Covalact. Vă lăsăm pe voi să o descoperiți.
Si dacă nu ați obosit după plimbarea prin satul de altadată, mai puteți face o plimbare cu trăsura sau o ședință de echitație, tot în incinta complexului muzeal.