Palatul Culturii
Palatul Culturii din Iași este unul dintre simbolurile capitalei Moldovei. El reunește la parter și etajul I câteva muzee: Muzeul de Știinta și Tehnică, Muzeul de Istorie al Moldovei, Sala Voievozilor, Muzeul de Artă și Muzeul Etnografic al Moldovei.
Palatul Culturii din Iași îmbină mai multe stiluri - neogotic, romantic și neobaroc a fost ridicat pe locul ruinelor curților domnești medievale, despre care apar mențiuni încă din 1434.
Construcția actuală a fost realizată între anii 1906 și 1925, având 298 de camere, cu o suprafață de aproximativ 36.000 mp. Pentru construirea clădirii au fost folosite materiale mai ușoare care au înlocuit blocurile de piatră, iar la decorarea anumitor săli s-a folosit un material brevetat de Henri Coandă care imita lemnul de stejar. Dotările clădirii erau de avangardă pentru epoca respectivă: iluminare electrică, sitem de ventilație, termostate și altele care porneau din subsolul clădirii unde se afla centrala mașinilor.
Orologiul palatuluim avînd un diametru de 3,24 m, este funcțional. Până la începerea războiului ceasornicul acționa în același timp 25 de ceasuri aflate în diverse încăperi ale palatului. Fiecare vitraliu al cadranului ceasului simbolizează o zodie.
Din momentul inaugurării, timp de 30 de ani, a funcționat ca Palat de Justiție, după care a fost transformat in Palat al Culturii, reunind mai multe muzee sub numele de Complexul Național Muzeal „Moldova” Iași.
În fața palatului se află statuia ecvestra a domnitorului Ștefan cel Mare, care a domnit între anii 1457-1504.
Palatul Culturii a fost redeschis pentru vizitare în 2016 după un amplu proces de renovare.