Manastiri, schituri & biserici fortificate
Manastirea este situata pe o colina deasupra satului Dobarlau, la 27km NE de Brasov, la 20 Km NV de Intorsura Buzaului, la 22 Km de municipiul Sfantu Gheorghe, 41 km de statiunea balneoclimaterica Covasna.
Cea mai frumoasă biserică de lemn din sudul ţării,remarcabilă datorită caracteristicilor arhitectonice şi decorative, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” datează din anul 1594 şi este înscrisă pe Lista monumentelor istorice.
În complexul monastic Negru Voda de la Câmpulung, se află Casa Domnească a lui Matei Basarab, unde a funcționat prima tiparniță din Țara Românească, și unde s-a tipărit prima carte în limba română.
Mănăstirea de călugări Ciolanu - un loc de liniște, rupt parcă de agitația lumii. Construită pe dealurile unde au fost găsite osemintele unor sihaștri, de unde probabil și numele ei, este cea mai veche așezare monahală atestată din secolul XVI.
Schiturile rupestre de la Buzău săpate în stânci, sunt dovada existenței pe aceste meleaguri a unei intense activități religioase din cele mai vechi timpuri. Au fost construite ca și chilii pentru sihaștri sau ca lăcașe de cult.
Mănăstirea Lainici, aşezată la mijlocul mirificului defileu al Văii Jiului, la 25 km distanţă de Petroşani şi la 32 km de Târgu Jiu, aparţine de Arhiepiscopia Craiovei, Mitropolia Olteniei.
Mănăstirea Bârsana este probabil cel mai frumos loc din Maramureș și una dintre cele mai pitorești locații din România. Tot complexul mănăstiresc vă va impresiona prin arhitectura și frumusețe.
Biserica Evanghelica Fortificata Bunesti dateaza din 1356, fiind construita sub forma unei bazilici cu trei nave, in stilul de tranzitie de la romanic la gotic, inconjurata de un zid de incinta cu patru turnuri.
Manastirea Gura Motrului este un monument de arhitectura veche, cu ansamblul manastiresc fortificat, foarte bine conservat, ridicat la mijlocul secolului al XVII-lea impreuna cu biserica. Este o manastire cu hramul Cuvioasa Parascheva, avand 12 calugari.
Potrivit unei tradiţii locale, domnitorul Matei Basarb s-a ascuns în scorbura unui copac batrân din padurea Clocociov fugind de turci. Scapând din mâinile prigonitorilor, drept recunoştinţă a hotarât să ridice o mănăstire.
Mănăstirea Dintr-un Lemn a fost construită conform legendei de către un călugăr dintr-un singur stejar în scorbura căruia găsise o icoană a Maicii Domnului.
Cea mai veche biserică fortificată din Transilvania o găsiți la Viscri, datează din secolul XIII și face parte din patrimoniul UNESCO.
Biserica Fortificata Harman este una dintre cele mai bine păstrate fortificații transilvănene.
Mănăstirea Cozia, construită între anii 1387-1391, a fost ctitorită de domnitorul Mircea cel Bătrân, fiind astăzi înscrisă în Lista Monumentelor Istorice din România.
Manastire ortodoxa de maici cu hramul Sfanta Treime, a doua zi dupa Rusalii, figureaza pe lista celor mai importante monumente istorice din intreaga regiune.
Biserica fortificată din Biertan face parte din patrimoniul UNESCO, alături de alte șase așezări săsești din Transilvania. Are cel mai mare altar din toate bisericile din țară și este faimoasă și datorită sistemului de închidere al ușii sacristiei care nu mai puțin de 19 încuietori.
Mănăstirea Hurezi este cel mai mare și bogat ansamblu de artă brâncovenească din România.
Catedrala Mitropolitana Iași, inclusă pe lista monumentelor istorice, a fost ridicată în două etape între 1833-1839 și 1880-1887 și este biserica catedrală a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
O biserica romano-catolica de o rara frumusete arhitectonica este Biserica Ghelinta, situata in Satul Ghelinta, la 20 km distanta de Covasna, pe drumus spre Targul-Secuiesc.
Mănăstirea Balaciu este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Balaciu, judetul Ialomiţa
Biserica de lemn din Desești face parte din ansamblul de 8 biserici de lemn din Maramureș incluse în patrimoniul UNESCO.
Manastirea Voronet datorita inaltei calitati a picturiilor ce o impodobesc poarta si denumirea de „Capela Sixtină a Estului”. Ea este inscrisa pe lista monumentelor istorice de la noi din tara fiind totodata inclusa si in patrimoniu mondial UNESCO.
Mănăstirea Curtea de Argeș este cu siguranță unul dintre cele mai importante obiective turistice din Argeș, necropolă regală, având o bogata istorie.
Lăcaş de cult ortodox, ridicată între anii 1720-1722, este considerată unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectură ale capitalei de la sfârşitul perioadei brâncoveneşti.
Mănăstirea Hodoș-Bodrog situată în Parcul Natural Lunca Mureșului, la 15km de Arad, este una dintre cele mai vechi așezăminte monahale din țară.
Biserica Evanghelică Fortificată Cisnădioara, construită în secolul XII este una dintre puținele care nu a suferit prea multe modificări ulterioare.
Biserica Sfânta Treime din Istria are o poveste aparte, este îngropată 1 metru în pământ, nu are copotniță, turle, iar pentru acustică au fost zidite în pereții bisericii 52 de amfore.
Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril este cea mai veche clădire din Brăila, construită în jurul anului 1700.
Mănăstirea Peştera Ialomiţei a fost ridicată în sec. al XVI chiar la intrarea în Peştera Ialomiţei, fiind ctitoria voievodului Ţării Româneşti, Mihnea cel Rău.
Biserica Fortificată din Cristian a fost construită în secolul XV, pe locul unei foste biserici romanice.
Mănăstirea Măgura Ocnei se află pe Dealul Măgura în apropierea Monumentului Eroilor „Măgura Ocnei”.
Biserica Sfântul Nicolae împreună cu Prima Școală Românească au reprezentat un important centru spiritual și cultural al Transilvaniei.
Manastirea Topolnita se afla intr-un loc in care dainuieste linistea, retrasa intre munti si strajuita de padurile seculare., la 20 de km de Drobeta Turnu Severin, pe valea raului Topolnita. Este o manastire de calugari.
Mănăstirea Agapia situată la 9 km de Târgu Neamț, datează din perioada 1641-1643 și face parte din lista monumentelor istorice din 2004.
Mănăstirea Corbii de Piatră săpată în stâncă datează din 1512. Se poate face și un traseu care duce pe platoul de deasupra bisericii unde veți avea imaginea panoramică a zonei.
Daniil Sihastrul a trăit în secolul XV și a devenit foarte cunoscut datorită harului său și minunilor pe care le făcea prin rugăciunile lui.
Mănăstirea Cisterciană de la Cârța a fost construită în perioada 1202-1206 de către călugării cistercieni. Este o îmbinare a stilului romanic târziu cu stilul gotic.