Home »

Biserica Fortificata din Cristian

Biserica Fortificata din Cristian | 365romania.ro

Biserica Fortificata din Cristian


Biserica Fortificată din Cristian sau Biserica Sfântul Servatius, a fost construită în secolul XV, pe locul unei foste biserici romanice care data din secolul XIII. Biserica actuală a fost construită în stil gotic, având trei nave și turn clopotniță. Astăzi din vechea biserică se mai păstrează partea inferioară a turnului clopotniță, fundația celor două nave laterale de lânga turn și un capitel.

Biserica Fortificată din Cristian este întărită și transformată într-o puternică fortăreață de apărare după anul 1500, prin construirea a două rânduri de ziduri de aparăre întărite cu 5 turnuri de apărare. Un turn a fost dărâmat de apele răului Cibin.

În jurul anului 1550 este construită casa parohială având în colțul sud-estic ,,amvonul ciumei’’ de unde preotul, în vremea epidemiilor, predica credincioșilor.

În 1580 în partea de sud a fost construit un turn octogonal, denumit Turnul Slăninei, în care era depozitată slănina. Pentru a rezista tot timpul anului în subsolul turnului erau aduse iarna, cuburi mari de gheață din râul Cibin care păstrau temperatura scăzută.
Astăzi în Turnnul Slăninii se pot face degustări ale vestitului produs însoțite bineînțeles de o povești spuse cu drag de Doamna Mărășescu.

Biserica Fortificată din Cristian a fost cucerită în mai multe rânduri de dușmani.

Turnul actual al bisericii a fost înălțat și refăcut după cutremurul din 1805. Cele patru turnulețe aflate pe colțurile turnului semnificau dreptul cetății de a aplica pedeaspa supremă.

Judetul:Sibiu

Informatii utile

Program de vizitare: Vara: 9:00 - 17:00, Iarna 9:00- 13:00
Pentru grupurile anuntate vizita dse poate face si la alte ore decat cele anuntate mai sus.

Tarif vizitare: 7 lei

Ghidaj: romana, germana, engleza

Date contact

Cristian, Jud. Sibiu Telefon: 0751 146 061