Home »

Biserica Sfanta Treime din Istria

Biserica Sfanta Treime din Istria | 365romania.ro

Biserica Sfanta Treime din Istria

Biserica Sfânta Treime din Istria, declarată monument istoric are o poveste aparte.

Construită în 1857, după multe insistențe ale sătenilor, când Dobrogea se afla încă sub stăpânire otomană, Biserica Sfânta Treime a putut fi construită cu respectarea câtorva reguli:
- să nu fie mai înaltă decât casele din sat
- sa nu aibă clopot
- sa nu aibă clopotniță
- sa nu aibă turle

Astfel a fost construită o biserică îngropată 1 metru în pământ (cunoscută și ca biserica îngropată) fără clopotniță, clopot și turle. Cupola bisericii este sprijinită de 6 trunchiuri de stejar așezate pe 6 capiteluri de coloane antice aduse din Cetatea Histria. La construcția bisericii au fost folosite pietre aduse tot din Cetatea Histria.

Mare parte din icoanele originale din biserică sunt expuse în micul muzeu aflat în curtea bisericii, alături de alte manuscrise din 1840, toate având o importantă valoare culturala și istorică.

Problema acusticii a fost rezolvată de constructorii bisericii prin zidirea în pereții bisericii a 52 de amfore (un numar egal cu săptămânile unui an calendaristic).

Biserica Sfânta Treime prezintă o îmbinare de stiluri, oriental și bizantin clasic, ortodox.

La renovarea bisericii din 2015 au fost găsite la 3 metri sub scara bisericii, căteva pietre funerare. Totodată restaurarea își propune să păstreze înfățișarea originală a bisericii, iar acoperișul va fi făcut din olane așa cum a fost din construcție.

Judetul:Constanta

Date contact

Comuna Istria, Judetul Constanta E-mail: parohiaistria@yahoo.com