Home »

Biserica Sfantul Nicolae - Schei

Biserica Sfantul Nicolae – Schei, Brasov | 365romania.ro

Biserica Sfantul Nicolae - Schei


Biserica Sfântul Nicolae, construită în stil bizantin, se află în cartierul Schei din Brașov nu departe de centrul istoric al orașului.

Construită pe locul unei foste biserici din lemn, actuala biserică este atestată documentar din sec XIV. Ctitori ai bisericii au fost mai mulți voievozi din Țara Românească și Transilvania: Neagoe Basarab, Vlad Călugărul, Aron Vodă, Petru Cercel, Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu.

Biserica Sfântul Nicolae a fost extinsă în secolele următoare: între 1733-1735 a fost construit paraclisul din partea nordică, în 1740 este extinsă cu 13 m spre est, apoi între 1750-1752 este adăugat paraclisul din partea sudică.
Biserica a fost renovată de mai multe ori dar păstrează frescele originale ale marelui pictor Costin Petrescu.

În cimitirul bisericii se găsesc mormintele unor personalități importante ale României: Nicolae Titulescu (diplomat, jurist, profesor și om politic, ministru al afacerilor străine în mai multe rânduri, fost președinte al Ligii Națiunilor și membru titular al Academiei Române), Dr. Aurel Popovici (jurist și politician român, care a propus în 1906 federalizarea Austro-Ungariei în așa zisele State Unite ale Austriei Mari și s-a opus vehement politicii de maghiarizare din Transilvania și Banat).

Biserica Sfântul Nicolae împreună cu Prima Școală Românească au reprezentat un important centru spiritual și cultural al Transilvaniei.

 

Judetul:Brasov

Date contact

Piata Unirii nr.1, Brasov, Jud. Brasov