Home »

Manastirea Agapia

Manastirea Agapia atractii turistice Neamt | 365romania.ro

Manastirea Agapia


Mănăstirea Agapia, purtând hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, este înscrisă din 2004 pe lista monumentelor istorice.

Numele de Agapia vine de la numele sihastrului Agapie care în a doua jumătate a secolului XIV a construit în zonă o bisericuță de lemn. Biserica a fost distrusă de o avalanșă și o nouă biserică a fost construită în apropiere. După ce și aceasta s-a dărâmat a fost construită pe actualul amplasament biserica Agapia din Deal.

De-a lungul vremii, domnitorii Moldovei printre care Petru Rareș, Petru Șchiopul, Alexandru Lapușneanu, Ștefan Tomșa s-au îngrijit de Mănăstirea Agapia, renovând-o și adăugând noi dependințe.

În jurul anului 1600 din cauza terenului nestatornic, o parte dintre călugării de la Mănăstirea Agapia din Deal au coborat în vale unde au ridicat o nouă biserică ce va purta numele de Agapia Nouă sau Agapia din Vale sau Agapia Mare.

În anul 1803 Mănăstirea Agapia devine mănăstire de maici, iar astăzi este una dintre cele mai mari mănăstiri de maici având în jur de 300-400 de maici.

Între 1858-1861 Nicolae Grigorescu a pictat frescele, dând o valoare deosebita lăcașului.

Astăzi complexul mănăstiresc cuprinde bisericile, clădirile din incintă și satul mănăstiresc în care se găsește și Casa Memorială a lui Alexandru Vlahuță.

Judetul:Neamt

Date contact

DN15F, Agapia, Judetul Neamt Telefon: 0233 244 736