Home »

Manastirea Dintr-un Lemn

Manastirea Dintr-un Lemn obiectiv turistic Valcea | 365romania.ro

Manastirea Dintr-un Lemn


A fost construită în secolul XVI dintr-un singur stejar de unde și denumirea „Dintr-un lemn”.
Icoana Maicii Domnului, în cinstea căreia a fost construită biserica se păstrează și astăzi.
Mănăstirea Dintr-un Lemn este declarată monument istoric și este unul dintre obiectivele turistice des vizitate în Vâlcea.

Cele mai vechi mărturii despre Biserica Dintr-un Lemn și icoană datează din anii 1653-1658, când Paul de Alep a făcut o călătorie în Țările Românești. Conform scrierilor acestuia, un călugăr ar fi găsit icoana Maicii Domnului în scorbura unui stejar și a auzit o voce care l-a îndemnat să construiască o mănăstire din trunchiul stejarului. Acesta a facut întocmai și astfel a apărut Biserica Dintr-un Lemn.

Bisericuta are o lungime de 13m și o înălțime de aproximativ 4m.
Iconostasul a fost sculptat din lemn de tei în 1814, iar icoanele din biserică sunt de asemenea sculptate din lemn. Icoana Maicii Domnului se pastrează în biserica mare, are o înălțime de 1,50m și o lățime de 1,10m.

Biserica din piatră și restul construcțiilor au fost construite în vremea lui Matei Basarab. În biserică se mai păstrează două policandre de la Șerban Cantacuzino și doamna Marica Brâncoveanu , trei icoane mari și încă 36 de icoane mici zugrăvite între anii 1833-1840.

Judetul:Valcea

Date contact

DJ646B, Sat Dezrobiti, Comuna Francesti, Judetul Valcea Telefon: 0250 762 756