Home »

Manastirea Hodos-Bodrog

Manastirea Hodos-Bodrog


Mănăstirea Hodoș-Bodrog situată în Parcul Natural Lunca Mureșului în apropierea localității Bodrogu Nou, la 15km de Arad este una dintre cele mai vechi așezări monahale din țară. În acest loc a existat o așezare monahală încă din secolul II, dovadă în acest sens fiind vestigiile descoperite în urma cercetărilor arheologice făcute în 1976.

Mărturii despre existența bisericii există încă din 1177, an în care este pentru prima dată atestată documentar biserica într-o diplomă emisă de Regele Bela al III-lea. Într-un alt document din 1216 mănăstirea apare din nou menționată sub numele de Mănăstirea Ciala, iar dupa 1784 este menționată sub numele de Mănăstirea Hodoș-Bodrog.

La mănăstire locuiesc 25 de călugări care lucrează în atelierele mănăstirii, cel mai important atelier fiind cel de croitorie, unde sunt confecționate mitre arhierești și potcapuri.

Mănăstirea adăpostește o colecție de artă veche bisericeasca și obiecte de patrimoniu, icoane, cărți vechi datând din secolele XIV-XIX.

Judetul:Arad

Informatii utile


La Mănăstirea Hodoș-Bodrog se ajunge mergând pe DJ682 între Arad și Sânnicolau Mare, până în localitatea Bodrogu Nou. Aproape de ieșirea din Bodrogu Nou, spre Sânnicolau Mare, există un indicator către mănăstire iar de la indicator mai mergeți cam 2km

Date contact

Comuna Zadareni, Sat Bodrogu Nou, Judetul Arad Telefon: 0257 270 177 E-mail: mbh@manastireabodrog.ro Website: www.manastireabodrog.ro