Home »

Manastirea Hurezi - Horezu

Manastirea Hurezi | 365romania.ro

Manastirea Hurezi - Horezu

Mănăstirea Hurezi este cel mai mare și bogat ansamblu de artă brâncovenească din România.
A fost prima ctitorie a domnitorului Constantin Brâncoveanu ridicată între anii 1690-1697. Brâncoveanu a dorit ca aici să fie înmormantată familia sa. Mormântul însă este gol. Domnitorul a fost ucis in Turcia, soția sa eliberată de către aceștia, a reușit să-i aducă trupul în țară de abia dupa 6 ani, dar din cauza faptului că zona de nord a Olteniei se afla sub ocupația austriecilor, trupul nu a putu fi adus la Mănăstirea Hurezi și a fost înmormântat la Biserica Sfântul Ștefan din Bucuresti, de asemenea ctitorie a marelui domnitor.

În interiorul bisericii se păstrează pictura originală de peste 300 de ani, care a fost restaurată prin spălare, nu prin repictare. Interesantă este așezarea tabloului votiv pe peretele de răsărit, în mod normal el fiind pictat de obicei pe peretele de apus. În tablou este pictat Constantin Brâncoveanu împreună cu soția, cei 4 băieți și cele 7 fete. De jur împrejur este pictat neamul lui Brâncoveanu. Cele 365 de mici picturi reprezintă calendarul ortodox.

Tot în interiorul bisericii se păstreaza candelabrele donate de domnitor care au fost făcute la Viena si Veneția la fiecare dintre ele atârnand ouă de struț.
În incinta ansamblului se mai păstrează turnul clopotniță, casele domnești și trapeza. Bolnița construită de Doamna Maria cuprindea o capelă micuță și camere pentru bolnavi.

Mănăstirea Hurezi
a fost un important centru de cultură având o biblioteca și o școală de zugravi. Inițial mănăstirea a fost destinată călugărilor, devenind după a doua jumatate a secolului XIX mănăstire de maici. Mănăstirea poartă hramul Sfinților Împărați Constantin și Elena.

Judetul:Valcea

Date contact

Strada Manastirii, Romanii de Jos, Judetul Valcea