Home »

Manastirea Negru Voda Campulung

Viziteaza Manastirea Negru Voda din Campulung

Manastirea Negru Voda Campulung

Un obiectiv turistic înscris pe Lista Monumentelor Istorice, este Mănăstirea Negru Voda din Câmpulung, ctitorită de Radu Negru Voievod în anul 1215, rezidită ulterior de Basarab I si fiul său, Nicolae Alexandru.

Mănăstirea va fi reconstruită în 1635 de către Matei Basarab, deoarece se surpase in urma unui puternic cutremur, iar în 1827 este refăcută pentru a treia oară. 

Complexul este alcătuit din turnul clopotniță, casa domnească și anexe, paraclisul domnesc, biserica bolniță, chiliile și casele egumenești.

Turnul clopotniță este cel mai înalt din Țara Românească, ridicat pentru a fortifica accesul in mănăstire, are 35 de metri, și păstrează porțile mari de lemn originale. În Casa Domnească a lui Matei Basarab a funcționat prima tiparniță din Țara Românească, aici fiind tipărită prima carte în limba română ,,Învățături peste toate zilele''.

Tot aici se gasește cea mai veche lespede de mormânt voievodal din țară (1364), aparținând lui Nicolae Alexandru Basarab, scrisă in limba slavonă, mănăstirea fiind și necropolă domnească.

Judetul:Arges

Date contact

Strada Negru Voda nr. 64, Campunlung, Judetul Arges 0248510750 www.manastireanegruvoda.ro