Muzee & case memoriale
Muzeul Viticulturii și Pomiculturii înființat de Regele Carol al II-lea mai este cunoscut și sub numele de Muzeul Dinicu Golescu sau Muzeul Golești.
Muzeul Civilizației Populare Traditionale Astra sau Muzeul în aer liber din rezervația naturală „Dumbrava Sibiului” păstrează cele mai reprezentative mărturii despre specificul românesc.
Acesta are adunate în patrimoniul său mijloace de transport în comun ce au străbătut străzile Timișoarei începând cu anul 1869
Situat în centrul Timișoarei , în clădirea emblematică din secolul al XVIII-lea cunoscută ca și Palatul Baroc, Muzeul de Artă Timișoara găzduiește în patrimoniul său peste 8000 de piese
Podul lui Traian este monument istoric ce face parte din Patrimoniul Cultural National, constructia lui a fost rezistenta peste 18 secole.
Muzeul Țăranului Român deține cea mai bogată colecție de obiecte țărănești. Vine de asemenea cu o viziune diferită abordând tema „țăranului român” dintr-o perspectivă actuală.
Nascut din iubirea pentru traditiile populare a unei tinere de 19 ani, muzeul este adăpostit intr-o veche casa taraneasca din satul Iaz, judetul Salaj. Muzeul, ce reprezinta una dintre cele mai mari colectii etnografice, reuneste mii de obiecte: de la vase ceramice, la mobilier și unelte agricole, de la costume populare la „perini” sau „șterguri” cusute cu motive populare.
Muzeul Judetean Giurgiu va asteapta sa descoperiti istoria orasului si al zonei Vlasca prin intermediul celor patru sectii gazduite: istorie memoriala, etnografie, istorie si arheologie
Muzeului Ceasului din Ploiești, unic în România, expune o colecție impresionantă de ceasuri realizate în Europa: ceasuri de tip astronomic, ceasuri cu apă, ceasuri de mobilier, de șeminee, de perete, de călătorie și multe altele.
Un obiectiv turistic și cultural al Bacăului îl reprezintă Casa Memorială George Bacovia, poet român a cărui operă se studiază la orele de limbă și literatură română.
Muzeul National Secuiesc este o institutie reprezentativa a comunitatii maghiare din Romania. In anul 2015 se implinesc 140 de ani de la infiintarea sa.
Casa Memorială Alexandru Vlahuță și Muzeul Memorial cu același nume se găsesc în apropierea Mănăstirii Agapia și recreează atmosfera perioadei în care a trăit scriitorul.
Muzeul adăpostește cele mai importante descoperiri arheologice din perioada greacă și romană găsite în zona Cetății Histria
Casa Memorială Vasile Voiculescu, locuința în care s-a născut marele poet, prozator și dramaturg român adăpostește lucruri menite să redea atmosfera și diversele etape ale vieții și creației scriitorului.
Muzeul adăposteşte un patrimoniu artistic valoros. Clãdirea a fost construitã în 1812 şi este un reper important al începuturilor arhitecturii moderne din Bucureşti.
Costume populare tradiționale, evoluția uneltelor și tehnicilor utilizate în industria textilă, sunt colecțiile pe care vi le prezintă Muzeul de Etnografie Brașov.
Muzeul Viei și Vinului, Punctul Turistic și Sălile de Degustare, acestea ar fi reperele turului turistic la Complexul Vinicol Murfatlar
În cadrul cladirii Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galați vom găsi Acvariul, Planetariul și Observatorul astronomic
Toți ce doresc să descopere tradiția și spiritualitatea românească, să descopere elementele simbolice ale pragurilor vieții, sunt astepți la acest muzeu al vieții tradiționale din Harman, în apropiere de Brasov.
Avand o istorie de incepe in 1957 Muzeul Banatului Montan adaposteste colectii permanente de arta plastica, carte veche, etnografie, minerale, placi foto
Muzeul Satului Maramuresean recrează atmosfera satului maramureșean - case aproape în exclusivitate din lemn cu toate elementele specifice gospodăriei, cu ulițele drepte sau întortocheate ce duc către biserica din centrul satului.
Este singurul muzeu din țară dedicat femeii, care are un rol important în păstrarea valorilor, obiceiurilor și tradițiilor. Toate obiectele expuse amintesc de viața, datinile și obiceiurile femeilor din zona Maramureșului.
În muzeu puteţi vedea obiecte aparţinând poetului George Coşbuc (1886-1918): leagănul, pupitrul şi scaunul de şcolar, pelerina, pălăria, trusa de voiaj, manuscrise şi ediţii ale operei sale.
Bojdeuca lui Ion Creangă a fost primul muzeu memorial din țară, inaugurat în 1918. În această căsuță povestitorul a trăit în perioada 1872-1889.
Descopera o lume disparuta la Muzeul Antipa!
Istoria Marinei Române Militare și Marinei Române Comerciale o gasiți într-un singur loc, la Muzeul Marinei Române. Exponate precum, lentila farului de la Tuzla, costumul de scafandru greu de la 1900, torpilele și minele vânătoarelor de submarine sunt doar câteva din cele 37.800 de piese, împarțite în 33 de colecții.
Muzeul Satului Galați situat în Padurea Gârboavele recreează mai multe gospodării tradiționale din zonă
Simbol al orașului Iași și una dintre principalele atracții turistice Palatul Culturii, a fost ridicat între 1906-1925. A funcționat ca Palat al Jusției timp de 30 de ani după care a devenit Palat al Culturii reunind mai multe muzee.
Singurul muzeu din țară ce expune obiecte care prezintă civilizația, arta și cultura popoarelor extraeuropene din Australia, Africa, Oceania, Laponia, Asia Mică, Brazilia, China, Japonia.
Structurat in 2 categorii de baza, istorie si etnografie, Muzeul Municipal Curtea de Arges adaposteste peste 12.000 de piese.
După primul război mondial câţiva colecţionari slătineni iniţiază colecţii particulare, de arheologie, numismatică şi artă populară. La 1 mai 1952 a fost inaugurat Muzeul Raional Slatina.
Colecția muzeului însumează un număr de circa 25000 de obiecte! Aceasta este organizată tematic pe următoarele colecții: arheologie, istorie, etnografie, artă, colecția „Nicolae și Zamfira Tuzlaru“
Muzeul Arheologic Adamclisi păstrează o parte dintre vestigiile arheologice descoperite în fosta cetate Tropaeum Traiani și părți originale ale monumentului Tropaeum Traiani.
Muzeul Brăilei prezintă în secțiile sale de arheologie, istorie, etnografie și artă populară, științele naturii, memoriale și de artă, expoziții permanente precum și expoziții temporare.
Muzeul Civilizației Transilvane iți oferă o imagine a țăranului român de altadată, a obiceiurilor și îndeletnicirilor lui, a vieții simple pe care o ducea, a omului simplu care își câștiga existența din munca pământului, care mergea la șezătoare și la horă în sat.
Cea mai veche casă de breaslă din Sibiu, datând din 1370, care a aparținut breslei măcelarilor adăpostește astăzi Muzeul de Etnografie și Artă Populară Săsească Emil Sigerus.
Plecând de la Râmnicu Vâlcea spre Sibiu, în Comuna Bujoreni, opriți-vă pentru a vizita Muzeul Satului Vâlcean, un loc în care, parcă, timpul s-a oprit.
Amenajat în fosta închisoare de la Sighetul Marmației, muzeul adăpostește în cele 87 de săli amenajate în fostele celule ale închisorii dovezi ale represiunii comuniste si ale luptei de rezistență.
În Scornicesti de află casa unde s-a născut, la 26 ianuarie 1918, Nicolae Ceauşescu, fostul preşedinte comunist, şef al statului între 1965 şi 1989.
Muzeul Agriculturii este nu numai un muzeu al tehnologiei arhaice, ci şi de arheologie industrială.
Muzeul de locomotive cu aburi este cel mai mare muzeu tehnic din Europa amplasat in aer liber ce găzdiește 16 exponate.
Casa Memorială „Ion Creangă”, construită de bunicul său în 1830, oferă vizitatorilor indicii despre viața tadițională a țaranului român, introducându-i în atmosfera amintirilor din copilărie ale lui Creangă.
Casa Cartienilor a fost înscrisă în anul 2000, pe lista monumentelor istorice de valoare naţională excepţională.
Muzeul Cinegetic Posada adăpostește la parter și cele două etaje o colecție impresionantă de peste 2400 de trofee grupate pe specii și o colecție de arme de vânătoare specifice diferitelor etape de evoluție ale omului.
Acvariul din Constanța, inaugurat în anul 1958, este amplasat pe faleză, în apropriere de Casino. Spațiul expozițional este alcătuit din 57 de bazine ce reunesc un număr de peste 1300 de exemplare de viețuitoare acvatice
Sunteți așteptați să descoperiți povestea gospodăriilor bănățene, a modului de viață bănățean
Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța sau mai pe scurt spus, așa cum este cunoscut de generații, Delfinariu adăpostește sub aripa sa,alături de mult iubitul Delfinariu, alte trei secțiuni: Micro Delta, Planetariu și Păsări exotice
Este cel mai important muzeu etnografic din România şi unul dintre cele mai importante din Europa.
În anul 1938 a fost amenajată casa memorială „Ecaterina Teodoroiu“ de la Vădeni, din dorinţa de a păstra vie în conştiinţa noilor generaţii amintirea eroinei de la Jiu.
Muzeul este dedicat memoriei marelui compozitor român. Aici sunt expuse fotografii, manuscrise, desene, decoraţii, instrumente muzicale etc.
Destinul acestei umile aşezări, Hobiţa, a fost marcat de fiul acestui sat, cel care a ştiut cu mintea şi mâinile sale să întoarcă o pagina în istoria artei moderne: Constantin Brâncuşi.
Casa Memorială Anton Pann adăpostește expoziția memorială dedicată scriitorului, cunoscut pentru volumele sale Nastratin Hogea, Fabule și istorioare, Povestea Vorbei.
Muzeul Revoluției din Timișoara reprezintă principalul punct de depozitare și prezentare a informațiilor referitoare la Revoluția Română din Decembrie 1989
Muzeul se număra printre primele muzee din ţară şi îşi are originea în preocupările istorice ale aceluia care este fondatorul sau, institutorul Alexandru Ştefulescu (1856-1910), care în 1893 a întemeiat o colecţie istorică şi arheologică, a şcolii primare de băieţi din Târgu-Jiu, unde funcţiona ca învăţător şi director.
Casa Memorială „Ionel Perlea” îşi întâmpină oaspeţii cu camere liniştite, unde pot fi vizitate obiecte care au aparţinut familiei Perlea: piese de mobilier, instrumente muzicale, discuri şi partituri, scrisori, fotografii de familie.
Ion Pop-Reteganul, (1853-1905), a fost un renumit publicist și folclorist. Casa memorială, cu atmosfera unei case de intelectual de la ţară, de la mijlocul secolului al XIX-lea, se află în localitatea Reteag.
Expune opere importante ale unor artişti naţionali cum ar fi Nicolae Grigorescu, Teodor Aman, Gheorghe Pătraşcu, dar şi colecţii cu lucrări internaţionale.
Iubitorilor de artă le recomandăm Muzeul Zambaccian care adăposteşte colecţii impresionante de pictură, sculptură, grafică şi mobilier.
„Am dăruit poporului colecţia de artă deoarece şi talentele pe care le-am reunit sunt ale poporului" (K. Zambaccian)
Vila Luminiș sau Casa Memorială „George Enescu” a fost locul de inspirație și de odihnă ale marelui compozitor, aici născându-se Rapsodiile romane, Cvartetul pentru pian, vioară, violă și violoncel nr.1 în Re Major și parte din opera Oedip.