Home »

Muzeul Judetean Giurgiu - Teohari Antonescu

Muzeul Judetean Giurgiu - Teohari Antonescu|365romania.ro

Muzeul Judetean Giurgiu - Teohari Antonescu

Istoria Muzeului din Giurgiu este una ce a începută modest în 1883 prin înființarea unui muzeu școlar de științele naturii de către Nicolae Droc-Barcian, director al Gimnaziului. Ulterior evoluția sa a fost presărată diverse evenimente, distrugeri în timpul primului război mondial, întreruperi a activității și reorganizări. Instituția poartă din 1934 numele primului profesor de arheologie al Universității din Iași, giurgiuveanul Teohari Antonescu, nume ce l-a reluat în 1993 după o perioadă de pauză din 1948.
Muzeul are patru secții principale: istorie memorială, etnografie, istorie și arheologie.
Secția de istorie memorială este cea mai nouă secție, fiind formată în ultimul deceniu. Ea cuprinde depozite de carte veche și bibliofilă, fonduri documentare memoriale, atelier de restaurare a hârtiei. Secția este găzduită într-un local propriu, clădire monument, proaspăt restaurată, situată pe strada G. Coșbuc la nr. 14 din Giurgiu.
Secția de etnografie este fostul Muzeu de Etnografie și Artă Populară al Câmpiei Dunării ce timp de mai multe decenii a fost găzduit într-un frumos conac în stil brâncovenesc din comuna Florești. După retrocedarea conacului către foștii proprietari, patrimoniul a fost mutat la Giurgiu și după un timp a devenit Secția de etnografie a Muzeului Județean. Colecția cuprinde circa 1700 piese din zona Vlașca și sunt organizate în cinci colecții: Ceramică, Port popular, Țesături, Lemn și metal și Obiceiuri.
Secția de istorie valorifică momentele istorice ce au marcat evoluția orașului Giurgiu și a zonei apropiate. Sunt prezentate elemente referitoare la înființarea orașului Giurgiu, luptele lui Mihai Viteazul, războiul de independență și primul război mondial. Tot în cadrul acestei secții sunt subliniate și realizările deosebite din oraș: prima corabie construită în Principatele Române (Mariţa, 1834), prima linie de telegraf (1853), prima cale ferată (1869), primul pod în curbă din Europa (Bizetz, 1906). Tot aici sunt găzduite expoziții temporare și itinerante și manifestări științifice.
Secția de arheologie reunește în patrimoniul său rezultatele primelor cercetări arheologice din zona Vlașca efectuate de profesorul Ion Andrieșescu în perioada 1929-1930 și al celor ulterioare efectuate de Dumitru Berciu la Tangâru. In cadrul colecției vom regăsi aproape toate epocile, din Preistorie până în Evul Mediu. Patrimoniul este într-o continuă îmbogățire mulțumită șantierelor arheologice din județ.

Judetul:Giurgiu

Informatii utile

Program vizitare   
 
Marti-Duminica
 
 9,00-17,00
 
Tarif vizitare
 
Adulți
Elevi, studenti, pensionari
Prescolari, persoane cu handicap   
 
4 lei
2 lei 
Gratuit 
 
Tarife diverse Fotografiere

Filmare 
10 lei/oră - persoane fizice
100 lei/oră - persoane juridice
18 lei/oră - persoane fizice
100 lei/oră - persoane juridice 

 

Adrese secții:

Sediul central: Str. Constantin Dobrogeanu Gherea, Nr. 3, Giurgiu;
Secția de Istorie Memorială: Str. George Coșbuc, Nr. 14, Giurgiu;
Secția de Etnografie: Sos București, Nr. 10, Giurgiu

 

Date contact

Str. Constantin Dobrogeanu Gherea, Nr. 3, Giurgiu Telefon: 0246 216 801 Telefon: 0246 212 804 E-mail: muzeuljudeteangiurgiu @gmail.com Website: http://www.muzeulgiurgiu.ro