Home »

Gradina Zmeilor

Gradina Zmeilor este monument al naturii|365romania.ro

Gradina Zmeilor

Gradina Zmeilor este mai putin cunoscuta decat vestitele stanci din Bucegi, Babele, dar la fel sau chiar mai spectaculoase.

Specialistii afirma ca locul este unic in Europa si, din punct de vedere geologic, formatiunile stancoase sunt localizate pe fundul unei foste mari cu roci vulcanice.
Stancile dispuse vertical iau forme din ce in ce mai spectaculoase odata cu schimbarea unghiului din care sunt privite si sunt brazdate de legende locale. Una dintre stancile de la Gradina Zmeilor, denumita Fata Catanii (care, din pacate a fost daramata in urma unor inundatii), arata ca o fecioara cu un cos pe umar despre care legenda spune ca era indragostita de un soldat si ca s-a transformat in stana de piatra in urma blestemului mamei sale.

Senzatia data de intreg ansamblul de stanci este coplesitoare. Doua stanci in forma de prisma sunt denumite Zmeul si Zmeoaica, de unde si numele intregului ansamblu. Alte stanci cu denumiri sugestive sunt Mosu', Eva sau Dorobantu'.
Parcurgerea traseului si vizitarea Gradinii Zmeilor necesita cel putin o ora, asta daca doriti sa alocati admirarii fiecarei stanci o cantitate timp binemeritata.

Gradina Zmeilor este arie protejata si trebuie sa avem grija sa nu deterioram ceea ce natura a modelat cu atata maiestrie.

Judetul:Salaj

Date contact

In partea de vest a satului Gâlgău Almașului, in apropiere de drumul național DN1H, la o distanta de 10 km de orasul Jibou si in partea central-estica a judetului Salaj.