Home »

Gradina Botanica din Cluj

Gradina Botanica si Muzeul Botanic Cluj|365romania.ro

Gradina Botanica din Cluj

De aproape un secol, mai precis din 1920, Gradina Botanică din Cluj reprezintă una dintre principalele atracții ale orașului pentru localnici și turiști. Ea a fost înființată din inițiativa profesorului Alexandru Borza, fiind o instituție științifică, didactică și educativă subordonată Universității Babeș-Bolyai. Grădina ce se întinde pe o suprafață de 14 ha este împărțită în mai multe compartimente: ornamental, sistematic, economic și medicinal.
În sectorul ornamental, funcție de sezon, vom găsi sute de specii de plante ce sunt preponderent decorative.
Un punct de interes deosebit îl reprezintă compartimentul fitogeografic. Aici vom găsi secțiunea dedicată grădinii japoneze amenajată în stilul tradițional “gyo-no-niwa”. Alături de aceasta vom regăsi și flora din diferitele regiuni ale țării noastre.
Alături de acestea vom găsi un alt loc atractiv, grădina romană sau așa cum mai este cunoscută grădina lui Pliniu. Încadrată de două sicrie autentice descoperite în vechiul oraș roman Napoca și dominată de statuia zeiței Ceres grădina romană are plante ce se cultivau în vechile orașe romane dar și plante cultivate de țăranii din Dacia Traiana.
În sectorul economic plantele sunt grupate funcție de modul lor de utilizare: plante alimentare, tehnice, furajere, melifere şi tinctoriale.
Continuând o tradiție veche , la fel ca în primele grădini botanice înființate, și aici vom regăsi un sector cultivat cu plante medicinale folosite în mod tradițional la noi în țară.
Tot în cadrul grădinii botanice, vizitatorii și cercetătorii , sunt așteptați să descopere Herbarul și Muzeul Botanic. Valoarea deosebită a Herbarului este dată de colecția de 655.000 de coli, cu valoare științifică deosebită, adunate cu grijă din toată lumea.
Muzeul Botanic are la origine o parte din colecțiile Muzeului Ardelean, ale cărui baze au fost puse în 1859, completate ulterior după înființarea Universității românești din Cluj. Clădirea în care sunt reunite cele 6910 exponate a fost dată în folosință în anul 1935.
Exponatele în cadrul Muzeului Botanic sunt organizate în două mari secțiuni: Secțiunea plantelor cu valoare economică și Secțiunea plantelor dispuse sistematic.
Administrația grădinii pune la dispoziția doritorilor și posibilitatea de a achiziționa sau închiria plante.

Judetul:Cluj

Informatii utile

Program vizitare          grădină
  

Program vizitare
sere 

 

 
Luni-Duminică

15 oct - 14 apr 
15 apr - 14 oct

 
08.00-20.00

9:00 - 16:00, Ultimii vizitatori intră la 15:45
9:00 - 18:00, Ultimii vizitatori intră la 17:45
*Serele sunt închise în prima zi de luni din fiecare lună
 
Taxa de intrare
 
Adulți
Copii (peste 5 ani), elevi, studenti de la alte universitati, pensionari si   
seniori, grupuri organizate (minim 10 persoane)  
Abonament anual intrare
Abonament semestrial intrare
Abonament trimestrial intrare

 
8 lei
4 lei 

250 lei 
160 lei 
80 lei 
* Accesul este gratuit pentru studenţii şi angajaţii U.B.B., pe baza carnetului de student şi a legitimaţiei de serviciu
 
Taxe diverse Fotografiat profesional (albume, sonete, nunți,etc.)
Taxă filmat profesional (albume, sonete, nunți, etc.) 
Ghidaj profesional (solicitat, cu anticipație, de grupuri organizate) 
Oficierea căsătoriilor civile 
Organizarea unor evenimente festive în spaţiile exterioare ale grădinii 
30 lei
50 lei 
100 lei 

500 lei 
300 lei 
 

Date contact

Str. Republicii, nr. 42, Cluj-Napoca, Jud. Cluj Telefon: 0264 592 152 E-mail: gradina.botanica@ubbcluj.ro www.ubbcluj.ro/ro/structura/sport/gradina_botanica

Alte oferte din acelasi judet si categorie:

Salina Turda Cluj|365romania.ro Salina Turda