Traseu de o zi „pe urmele argonauților”


Pentru finalul de vacanța pe litoral iată o propunere: Traseu de o zi „pe urmele argonauților”
Aveți la alegere mai multe obiective tursitice pe care le puteți vizita:

-Cetatea Histria
-Biserica Trei Ierarhi, din Istria, cu o poveste unica
-Cheile Dobrogei
-Peștera Liliecilor
-Peștera lui Adam
-Mănăstirea Sf. Ioan Casian și peștera cu același nume

1. Ultima zi de concediu o puteți începe cu o ultimă baie de soare și de mare, dis-de-dimineată, apoi porniți spre…nu spre autostradă sau drumul cel mai scurt către casă, ci porniți „pe urmele argonauților”, adică spre Cetatea Histria-Cheile Dobrogei

ADI_5038.jpg

2. Drumul este bun până la Năvodari, înspre Corbu déjà încep să apară primele gropi.

3. Mergând spre Histria, peisajul nu este foarte spectaculos, dar e frumos să vezi combinele și tractoarele care adună de zor recolta de pe câmp.

ADI_3788.jpg    ADI_5237.jpg


4. Prima orpire Cetatea Histria. Veti gasi pe drumul principal un indicator care vă arată că mai aveți 7km de mers până la Cetate. Histria este prima colonie greacă de pe țărmul vestic al Pontului Euxin și cel mai vechi oraș atestat din România, ridicată la mijlocul secolului VII. Numele de Histria provine de la Istros, numele antic al Dunării.

5. Pentru a vizita muzeul și cetatea tariful este de 20 lei, daca doriți să vizitați doar cetatea sau doar muzeul costă 10 lei.

6. Singurul panou cu informații pe care-l veți găsi despre cetate este pe aleea principală care merge spre intrarea în cetate. Așa că ori țineți minte ce scrie pe el, ori vă notați, ori îi faceți poză, pentru că înăuntru nu veți mai găsi nici un alt panou cu indicații despre ce reprezintă multele ziduri pe care le veți vedea.

7. Afli de pe panou că cetatea a fost locuită neîntrerupt vreme de 1300 de ani, a fost apărată de cinci ziduri de incintă succesive, iar înăuntrul incintelor au fost descoperite temple și altare grecești, terme romane, locuințe particulare luxoase, basilici creștine și multe obiecte expuse în Muzeul Arheologic Histria aflat la intrare în complex.

Cetatea Histria.jpg    Cetatea Histria www.365romania.ro (3).jpg
Cetatea Histria www.365romania.ro (2).jpg    Cetatea Histria www.365romania.ro.jpg


8. După ce vizitați cetatea și faceți poze din toate unghiurile zidurilor, porniți mai departe spre Comuna Istria.

9. În sat, pe la mijlocul lui, va trebui să faceți dreapta înainte de stația de autobuz (aflată pe partea stângă) și clădirea verde în dreptul căreia se află un indicator verde ,,Club Extasy,, (aflate pe partea dreaptă) – da…și noi am zâmbit când ne-am dat seama ca e singurul indicator ce-l putem da ca punct de reper, dar altul nu există, poate va apărea în timp unul special pentru biserică.

10. Biserica este în renovare, dar povestea ei este unică.

11. A fost construită pe vremea când Istria se afla sub stăpânire otomană. Ridicarea bisericii a fost condiționată de respectarea câtorva reguli: să nu aibă turle, clopotniță, clopot. Astfel s-a construit o biserică îngropată 1 metru în pământ (este cunoscuta și sub numele de Biserica Îngropată). Constructorii însă au găsit o metodă ingenioasă pentru a rezolva problema acusticii, au zidit în pereții bisericii 52 de amfore.
Mai multe informtii pe http://www.365romania.ro/biserica-sfanta-treime-din-istria

Biserica Ingropata Istria.jpg    Biserica Trei Ierarhi Istria.jpg
Biserica Trei Ierarhi Istria 365romania.ro.jpg    Biserica Trei Ierarhi - Muzeu Istria.jpg


12. De la Istria vă întoarceți pentru a merge spre Peștera Liliecilor – Cheile Dobrogei.

13. Pe drum, în mijlocul câmpurilor veți vedea movile înalte de pământ. Pentru cei care nu știu sunt gorgane (movile înalțate deasupra mormintelor străvechi).

Gorgane 365romania.ro.jpg

14. Pentru a ajunge la Peștera Liliecilor, mergeți spre Nuntași și de aici ori mergeți pe drumul spre Tariverde – Cogealac (drumul nu este foarte grozav) sau mergeti pe DN22, spre Gura Dobrogei.

15. Noi am ales varianta de sate și drum de țară. Traseul la un moment dat va începe să semene cu o călătorie în timp la propriu, drumul este neasfaltat și plin de gropi, în sate multe case părăsite, numai bine ca să mergi cu maxim 20km/h și să admiri mai bine frumusețile Cheilor Dobrogei.

ADI_5429.jpg    ADI_5428.jpg


16. Pentru a urca la Peștera Liliecilor puteți lăsa mașina la umbra copacilor de lângă Schitul Sfântul Dionisie Exigul. Cărarea spre Peștera Liliecilor este vis-a-vis de schit. Se urcă pieptiș până în vârful dealului. În timpul urcușului am întâlnit și câteva capre, am zis dacă ele au urcat pe aici și noi putem :)))

Schitul Sfantul Dionisie Exigul.jpg

17. Peștera Liliecilor, situată pe Valea Visternei, este cea mai mare dintre peșterile din rezervația Cheile Dobrogei, renumită și datorită numărului mare de lilieci. Urcați până în vărful dealului, apoi cărarea face la dreapta și mergeți pana veti găsi intrarea în pestera. Ca să o puteți explora cât de cât ar trebui măcar să aveți cu voi o lanternă. Înainte de a intra în peșteră ar fi bine să vă răcoriți puțin la umbră, pentru că diferența de temperatură, mai ales în această perioadă, este mare.

Pestera Liliecilor Cheile Dobrogei.jpg    ADI_5482.jpg


18. Tot în zona, de-a lungul râului se află și Peștera lui Adam.

Pestera lui Adam Cheile Dobrogei.jpg

19. Mai departe dacă mai aveți timp și nu v-a răpus căldura, puteți merge să vedeți și Peștera Sf. Ioan Casian, mănăstirea cu același nume și să vă bucurați de superbele peisaje.

20. Și după atâta natură și obiective vizitate conduceți spre Mihail Kogalniceanu iar de aici mai departe spre casă.

 Cheile Dobrogei (2).jpg