Home »

Complexul Monumental Constantin Brâncuşi, Târgu-Jiu

Complexul Monumental Constantin Brancusi, Targu-Jiu, jud.Gorj atractii turistice | 365romania.ro

Complexul Monumental Constantin Brâncuşi, Târgu-Jiu

Marele sculptor a învăţat de la meşterii satului a ciopli lemnul care, în mâinile sale, capăta viaţă. În Hobiţa casele frumos împodobite, biserica de lemn şi cimitirul satului, cu troiţele şi crucile înflorate, au fost surse de inspiraţi pentru Brâncuşi. La 11ani fuge de acasă, dornic să cunoască lumea. La 22 ani, absolvă Şcoala de arte şi meserii trecând imediat la Belle Arte din Bucureşti, ca în 1904 să plece, pe jos, la Paris, unde lucrează un timp în atelierul renumitului Auguste Rodin. În 1914 are prima expoziţie personala la New York, după care urmează cea mai prolifica etapa a creaţiei sale. 
Ansamblul realizat în România (1935-1936) este singura lucrare de artă monumentală de amploare creată de Constantin Brâncusi.

Componentele ansamblului sunt situate de-a lungul arterei de circulatie "Calea Eroilor", având o lungime de 1,5 km: Masa tăcerii (situată în Grădina Publică lânga malul râului Jiu. Este realizată din piatră şi este înconjurată de 12 scaune de piatră rotunde, în forma de clepsidră), Aleea scaunelor, Poarta sărutului (este un portal de mari dimensiuni realizat din travertin. Motivul decorativ este cel „al sarutului”) şi Coloana infinutului (este constituită dintr-o suită de module din fontă alamită cu înălţimea totală de 29 m).
 

Judetul:Gorj

Date contact

Calea Eroilor, Târgu Jiu, Jud. Gorj