Cetati & castele
Ansamblul Curtii Domnesti de la Bacau cuprinde ruinele Casei Domnești, ruinele Turnului locuință de apărare și Biserica „Precista”, ridicate în vremea domnitorului Ștefan cel Mare și care a fost reședința voievodală a fiului domnitorului.
Cetatea Călnic, face parte din patrimoniul UNESCO alături de celelalte șase biserici fortificate din Transilvania: Biertan, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor, Dârju și Viscri
Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume și face parte din topul celor 10 destinații de basm din Europa. Mai este cunoscut și sub numele de Castelul Huniazilor, Castelul Hunedoarei sau Castelul Corviștenilor.
Cetatea Șoimoș datează din secolul XIX, cu rol administrativ și de apărare al zonei împotriva cotropitorilor.
Cetatea a fost construita intre 1605-1653 prin efortul localnicilor ce au contribuit atat cu prestaree de zile de munca prin breslele din oras cat si prin achitarea unor sume de bani.
Construit la inițiativa regelui Carol I, Castelul Peleș a servit drept reședință de vară familiei regale. Clădirea cu aspectul unui chalet elvețian, decorată la exterior in stil german adapostește câteva colecții impresionante de orologerie, vitralii, sticlărie, argint, ceramică, sculptură monumentală, exterioară și textile.
Construită strategic pe drumul ce leagă Sibiul de Brașov , Cetatea fortficată a Făgărașului, atestată din anul 1455 a fost de-a lungul anilor fortăreață militară, cetate de scaun, reședință princiară, garnizoană militară și închisoare a deținuților politici.
Cetatea Sucidava, inclusă în patrimoniul UNESCO, este una dintre cele mai mari aşezări romano-bizantine de la nord de Dunăre.
Cetatea medievala din orasul Sighisoara este inclusa pe lista patrimoniului mondial UNESCO, fiind o cetate ce este locuita si in prezent.
Cetatea Taraneasca Prejmer aflata la 15km de Brasov face parte alaturi de cetatile si bisericile fortificate Calnic, Viscri, Biertan, Valea Viilor, Saschiz si Darju din patrimoniul UNESCO.
Cei care doresc să ştie ceva mai mult despre Dracula pot merge în Pasul Tihuţa, în Munţii Bârgăului, pentru a vedea Castelul lui Dracula.
Turnul Dogarilor din Bistriţa este una din clădirile cu valoare istorică ale orasului, care aduce aminte de trecutul oraşului.
Curtea Domnească Târgoviște este cel mai bine păstrat ansamblu medieval din România, cu o suprafață de 29.000 mp și care a funcționat mai mult de trei veacuri, între 1396-1714, ca reședință și scaun domnesc pentru 33 de domnitori.
Un sir de 1480 de trepte va va duce la ruinele Cetatii Poenari de pe culmile Muntelui Cetatea. Cunoscuta si sub numele de „Cetatea lui Vlad Tepes”, a servit drept adapost domnitorilor si visteriei tarii.
Castru Roman Drobeta este prima cetate din piatra ridicata in perioada 103-105 de catre Imparatul Traian in Dacia romana, in aceeasi perioada in care a fost construit si Podul lui Traian.
Cetatea Șiria construită la poalele Munților Zarandului în secolul XIX, avea rol administrativ și de apărare a zonei.
Cetatea Alba Carolina de la Alba Iulia, a fost desemnată, pe bună dreptate, una dintre cele 7 minuni ale României pe care vă recomandăm să o descoperiți.
Castrul roman Arutela datează din anul 137, a fost refăcut între anii 1982-1978, iar o parte din obiectele descoprite aici se gaăsesc la Muzeul Militar Bucuresti.
Cetatea Neamțului a fost construită de Petru I, cu scopul de a asigura controlul drumurilor și cu rol de apărare în caz de război.
Turnul Alb împreună cu Turnul Negru construite pe Dealul Straja contribuiau la apărarea cetății Brașovului.
Cetatea Rupea, fost centru administrativ al unuia dintre cele șapte scaune, a fost restaurată complet și deschisă publicului pentru vizitare în 2012.
Cetatea Rackozi atestata documentar din 1677 se afla in localitatea Ghimes Faget, judetul Bacau. Punct vamal intre Moldova si Transilvania astazi din cetate au mai ramas doar cateva ruine.
Castelul Cantacuzino construit în 1911 este una dintre bijuteriile arhitectonice ale României, cu o mare valoare istorică, artistică și documentară.
Cetatea Tropaeum Traiani din Adamclisi a fost întemeiată în timpul împăratului Traian, imediat după luptele dintre daci și romani de la Adamclisi în anul 102.
Una dintre cele mai mari si mai bine conservate cetati dacice este Cetatea Zanelor, numita si Cetatea Zanei Ileana Cosanzeana, aflata la 5 km de orasul Covasna. Este impresionanta atat prin amplasarea sa, cat si prin vestigiile pastrate.
Lângă castelul Peleș se află castelul Pelișor, construit tot de regele Carol I, ca dar oferit principilor moștenitori. Castelul a devenit reședința de vară a acestora începând cu anul 1903, iar din 1993 din luna februarie a fost deschis publicului spre vizitare.
Cetatea Histria reprezintă locul unde a fost întemeiată prima colonie greacă de pe țărmul vestic al Mării Negre ea reprezentând primul oraș atestat documentar de pe teritoriul României
Cetatea Râșnov a fost un punct strategic de apărare al țarii și locuitorilor zonei împotriva invaziilor, Râșnovul fiind orășul târg de legătură între cetatea Brașovului și capitala Țării Românești Câmpulung Muscel.
Castelul Bran cunoscut și sub numele Castelul lui Dracula are o poveste ce începe în anul 1211 când cavalerii teutoni au ridicat în zonă prima fortăreață.