Home »

Muzeul Satului Maramuresean

Muzeul Satului Maramuresean atractie turistica | 365romania.ro

Muzeul Satului Maramuresean

Muzeul Satului Maramureșean recrează atmosfera satului maramureșean cu elementele lui specifice.

Satul maramureșean a evoluat de-a lungul timpului de la unul de tip „răsfirat” la unul de tip „adunat”.
Ulițele drepte sau întortocheate, „prilazurile” și potecile duc către centrul satului unde se află biserica. Aceasta a fost adusă din satul Criciova aflat pe Valea Talaborului, a fost repictată în anul 1802. În biserică se păstrează două icoane pictate în anul 1639 „Sfântul Nicolae” și „Apostolul Petru” precum și ușile împărătești pictate.

Casele maramureșene aflate aici aparțin principalelor zone ale Maramureșului: Coșău-Mara, Iza Inferioară, Iza Mijlocie, Visșu-Borșa, Tisa-Ruscova.
Majoritatea caselor și anexelor sunt confecționate aproape exclusiv din lemn cu fundații din bolovani de râu sau piatră de carieră.
Veți putea remarca evoluția casei maramureșene. Casele cele mai vechi, din perioada secolelor XVI-XVII, aveau două trei încăperi, în timp evoluând spre case mai bine compartimentate, cu încăpari mai multe.

Sunt prezentate și case aparținând minorităților care au trăit aici: germani, evrei, maghiari, ucrainieni și alții. Toți aceștia au influențat cultura și civilizația populației majoritare române și la rândul lor au împrumutat elemente din cultura și civilizația maramureșenilor.

În interiorul caselor veți găsi elementele specifice gospodăriei maramureșene: masa încadrată de laviță sau lădoaie, „ruda” sau culmea pe care se depozitau fețele de masă, ștergarele, cergile pentru a înfrumuseța interiorul casei dar și pentru a etala zestrea fetelor, dulapul cu vesela, lingurarul, blidarul, icoanelem etc.

O vizită la Muzeul Satului Maramuresean este ca un pas făcut într-o altă lume mult mai mica, mai simplă și mai liniștită.

Judetul:Maramures

Informatii utile


Program vizitare:      

Zilnic
 
     

GPS:   47.91970765342484   23.93028427839272

Date contact

Str. Muzeului, nr. 1, Sighetu Marmatiei, Jud. Maramures Telefon: 0262 314 229 Website: www.muzeulmaramuresului.ro