„Prea frumos, chiar ca la țară!”

E cineva care nu a văzut spotul ,,Prea bun, prea ca la țară’’ al Coanei Chiva?

Știți unde a fost filmat?

…la Muzeul Golești. Este al treilea din țară, ca mărime, după Muzeul Astra din Sibiu și Muzeul Satului din București. Noi l-am vizitat și vi-l recomandăm și vouă.

Am găsit adunate în același loc și sub același nume - Muzeul Viticulturii și Pomiculturii sau Muzeul Golești, cum mai este cunoscut, trei obiective:  Muzeul în aer liber, Casa familiei Golescu (momentan aflată în restaurare) și expoziția istoriei Goleștilor și foișorul lui Tudor Vladimirescu.

Intrarea în muzeu se face prin Foișorul lui Tudor Vladimirescu. Sus în foișor se află camera în care Tudor Vladimirescu și-a trăit ultimele zile, înainte de a fi capturat de oamenii lui Alexandru Ipsilanti. Ușa originală a încăperii pe care oamenii lui Ipsilanti au trebuit să o doboare pentru a intra în camera lui Vladimirescu, se afla încă sus în foișor, o ușa masivă din lemn.

Muzeul Golesti 365 romania ADI_8606.jpg

Muzeul Golesti 365 romania ADI_8981.jpg   Muzeul Golesti 365 romania ADI_8982.jpg


În dreapta foișorului, în secția pedagocică, sunt expuse obiecte ce au aparținut primei școli moderne pentru fete și băieți, construită de Dinicu Golescu. Învățământul era de tip lancasterian, „tehnica” de învățare fiind avansată pentru vremurile respective. Băncile erau lungi, din lemn, tabla era sub forma unei mese cu nisip, iar copii învățau să scrie pe nisip. Pentru învățarea alfabetului sau aritmeticii, grupuri mici de copii împreună cu învățătorul se strângeau în semicercurile de fier în jurul tabelelor.

Muzeul Golesti 365 romania ADI_8656.jpg   ADI_8665.jpg


In partea stângă se află expoziția Istoria familiei Goleștilor. A fost una dintre cele mai influente familii din Țara Românească, originile boierilor Golești începând cu pârcălabul Baldovin conform documentelor.

Muzeul Golesti 365 romania ADI_8722.jpg   ADI_8718.jpg


Piesa de rezisnteță din punctul nostru de vedere o constituie Muzeul în aer liber, ce prezintă gospodării din principalele zone pomicole și viticole. Gospodăriile provenind din toate regiunile țarii sunt extrem de bine întreținute și redau frumusețea și simplitatea satului de altădată. Dispunerea caselor este făcută conform hărții geografice a României, în partea de nord sunt casele din Maramureș și Bucovina, in sud Oltenia, Muntenia și Dobrogea, în centru casele din Transilvania, iar în partea de est și vest casele din Banat, Crișana și Moldova.

ADI_8888.jpg   Muzeul Golesti 365 romania ADI_8805.jpg
Muzeul Golesti 365 romania ADI_8942.jpg  Muzeul Golesti 365 romania ADI_8765.jpg
Muzeul Golesti 365 romania ADI_8952.jpg  Muzeul Golesti 365 romania ADI_8870.jpg


Nu ratați hanul, care vă va transpune în filmele cu haiduci. Mobilierul și vesela sunt originale, specifice vremurilor secolului XIX.
Nu o să vă dăm prea multe detalii, ci îi lăsăm pe muzeorafii care sunt încântați când au oaspeți interesați să afle detalii și povești, să vă spună mai multe despre ce veți găsi aici.  

Muzeul Golesti 365 romania ADI_8905.jpg   ADI_8910.jpg


Și dacă nu veți fi obosiți după această plimbare puteți să vă luați o oră de echitație tot în cadrul complexului muzeal, pentru care va trebui să vă faceți o rezervare in prealabil.

Muzeul Golesti 365 romania ADI_8862.jpg   Muzeul Golesti 365 romania ADI_8864.jpg



Programul de funcționare, tarifele și alte detalii le găsiți pe www.365romania.ro/muzeul-viticulturii-si-pomiculturii-golesti si www.365romania.ro/echitatie-muzeul-golesti