Gradina Botanica „Anastasie Fatu”
Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași a fost prima grădină botanică din România înființată de naturalistul și medicul Anastasie Fătu în 1856. Timp de 30 de ani naturalistul a strâns material botanic cu scopul de a îmbunătăți salubritatea orașului și a le oferi celor interesați un loc de relaxare, contemplare și studiu a frumuseților naturii.
Odată cu moartea naturalistului, terenul pe care se afla grădina a fost vândut și grădina a fost distrusă.
Societatea de Medici și Naturaliști din Iași a înființat în 1873 o altă grădină botanică, în jurul sediului care ulterior a devenit Muzeul de Istorie Naturală, multe din plante fiind oferite de către Anastasie Fătu. Astăzi mai dăinuiesc doi stejari, doi plopi și un castan porcesc în parculețul muzeului.
În 1921 este înființată o nouă grădină botanică în spatele clădirii universității unde exista o mică seră în care se cultivau palmieri și bananieri. Ulteior această grădina este mutată pe Dealul Copoului.
În 1963 este stabilită ca nouă locație pentru grădina botanica din Iași, locația actuală de pe Strada Dumbrava Roșie.
Grădina Botanică „Anastasie Fătu” este împărțită în 10 secții, organizate sub forma unor ecosisteme naturale ce prezintă diverse colecții de plante, flori, arbori și arbuști și pe care o puteți trece pe lista de atracții turistice când ajungeți în Iași.