Se redeschide TRANSFĂGĂRĂȘANUL! Iată 7 obiective ce merită vizitate în drumul spre acesta.


1. Ai o zi liberă :)!

2. Pornești voios din București spre Pitești - Curtea de Argeș (din București sunt 150 km)

3. Din Pitești urmezi indicatorul de Curtea de Argeș (35 km), admiri peisajul și eviți bicicliștii și căruțele

4. În Curtea de Argeș, după ce treci de singurul semafor al orașului, oprești în 200 m pe stânga în parcarea mare de la Biserica Domnească.

5. Vizitezi Biserica Domnească și ruinele primei Curți Domnești a Țării Românești (sec XIII)

 

ADI_9200.jpg   ADI_6438.jpg


6. Traversezi vis-a-vis și admiri ruinele Bisericii (catolice) San-Nicoară (sec XIV) frumos poziționate in vârful unui deal. De aici poți admira panorama orașului

 ADI_9470.jpg


7. În trecere îl poți saluta pe Basarab I, a cărui statuie veghează orașul.

8. Pornești spre Mănăstirea lui Manole pe jos sau cu mașina (1,5 km)

9. Te bucuri de imaginea bulevardului principal, străjuit de tei și multele restaurante și terase cochete (extrem de primitoare și accesibile la preț) întinse de-a lungul său.

ADI_9175.jpg   ADI_9155.jpg


10. Dacă ai plecat cu mașina spre mănăstire, poți parca în apropierea acesteia pe bulevard (gratis), dacă ai ratat momentul, poți opri în parcarea acesteia, unde cineva va fi foarte fericit să-ți primească banii.

11. Vizitezi Mănăstirea Curtea de Argeș, un adevărat monument de arhitectură. Citești câte ceva despre ea, afli că este monument istoric din secolul al XVI și îți aduci aminte de Balada Meșterului Manole învățată în anii de școală.

12. Dacă vrei să vizitezi interiorul acesteia (merită!) achiziționezi bilete de la intrare. Pentru a o admira și pe dinafară și a te plimba in parcul acesteia nu este necesar bilet.

13. Cauți locul unde este zidită celebra Ana lui Manole, pecetea roșie pe zidul sudic al mănăstirii (care nu-și asculta bărbatul și venea mereu pe capul lui când el era la muncă – așa că a pățit-o!)
http://www.365romania.ro/manastirea-curtea-de-arges

ADI_9223.jpg   ADI_9199.jpg


14. Admiri dantelăria zidurilor, turnurile elegant răsucite și începi să calculezi cam cât a putut zbura Manole cu aripile lui de șiță când a sărit din vârful lor (el fiind lăsat acolo de domnitor pentru a nu mai construi o altă biserică mai frumoasă)

15. Afli că Manole a zburat până peste drum, unde află fântâna ce a apărut pe locul unde a căzut - o poți vizita după.

16. Dacă tot ești acolo poți vizita și sfântulița (Sfânta Filofteia) ale cărei moaște se află în Biserica episcopală din spatele Mănăstirii lui Manole.

17. După ce ieși de la mănăstire, traversezi bulevardul, încerci să eviți...sau nu... vânzătorii de suveniruri „Made în China” și diverse produse cu iz tradițional și ajungi la Fântâna lui Manole unde te poți răcori cu puțină apă sau cu o bere (fară alcool pentru șoferi) la terasă.

 

2011-06-05 13.11 114.JPG   ADI_6191.jpg


18. Spui la revedere orașului Curtea de Argeș, îți promiți că la întoarcere sigur o să te mai oprești aici la una dintre frumoasele terase din centru pentru a te mai încărca încă o dată cu tihna locului.

19. Și pentru că tot e vorba de încărcat....poți verifica și nivelul combustibilului rămas; nu prea sunt (din câte știu) benzinării în drumul spre Transfăgărășan.

20. Gata, hai la drum! Următoarea oprire la legendara cetate a lui Vlad Țepeș de la Poenari (27 km)

21. Peisaj frumos, sate așezate, îngrijite, apar primele serpentine și poalele munților....Hopa, am ajuns!

22. Lași mașina pe marginea drumului, îți strâmbi puțin gâtul admirând cetatea din vârful stâncii și te pregătești să-ți iei porția de sport pe ziua respectivă - te așteaptă 1480 de trepte până sus la cetate.
http://www.365romania.ro/cetatea-poenari

ADI_7246.jpg   DSC04067.jpg

 

23. Pornești! Primele 100 (aproximativ) sunt mai grele - sui dealul pieptiș

24. Urcușul devine mai prietenos....te întâlnești cu oameni zâmbitori ce coboară...te gândești că sigur au văzut ceva frumos dacă zâmbesc....faci socoteala cât mai ai de urcat...te mai oprești un minut două....dacă ei au reușit atunci pot și eu....

25. Woauuu, frumos, super....cam asta spun toți ce ajung în vârf!

26. Dai câțiva lei pe biletul de acces, admiri pe cei trași în teapă la poarta cetății (probabil nu au fost cuminți)....și pornești să vizitezi ruinele cetății.

27. Vizita cetății o termini repede....dar peisajul.......Woauuuu, supeeeer din nou....parcă ai mai zăbovi puțin acolo, faci poze și....și ți se lipește pe chip zâmbetul care l-ai văzut mai devreme la cei ce coborau. Asta e!

28. Cobori agale respirând aerul curat.....parcă nu ești obosit deloc....

29. Ești acolo! Urmează barajul Vidraru (4 km), alt obiectiv spectaculos.

30. Serpentine, stănci abrupte în stânga ta, prăpastie în dreapta. drumul este spectaculos....treci printr-un mic tunel plin de gropi (mari) și ajungi sus pe baraj. Oprești mașina imediat în partea dreaptă a barajului sau în partea cealaltă a lui.

31. Pornești la pas să admiri barajul și natura...poze....din nou cunoscutul Woauuu, ce tareeee, supeeer...

ADI_7142.jpg   ADI_7156.jpg

32. În dreapta sus e ceva...e Zeul Electricității....cum ajungi acolo? A...e simplu ...urci trepte...acum e simplu, ai experiență de la cetate.

33. Admiri lacul de acumulare. Câteva vaporașe își fac de lucru pe acolo; poate fi o idee bună să lenevești puțin pe puntea unuia dintre ele și să admiri totul din mijlocul lacului. Iar tarifele sunt decente.
http://www.365romania.ro/croaziera-pe-lacul-vidraru 

34. Și este suficient pentru o zi! Ori te cazezi în zonă și pornești explorarea Transfăgărășanului (asta este o altă poveste) ori pornești ușor spre casa. Oricum, a fost o zi minunata!

O prezentare a Vaii Argesului gasiti si aici: http://youtu.be/OnFzIoZloiw

 

Va urma...

Transfagarasan 365 Romania.jpg