Cetatea Brasovului la pas, in cateva ore


Brașovul este în topul orașelor din țara noastră vizitate de turiștii străini dar și de noi.

Cetatea Brașovului și obiectivele sale turistice pot fi vizitate într-o singura zi, fără prea mare efort dacă nu aveți și însoțitori prea mici cu voi. Trebuie doar să vă echipați cu încălțăminte comodă și o sticlă de apă (pe drum s-ar putea să vi se facă sete).

Un aspect pozitiv este că există, din loc în loc, panouri cu traseul turistic sugerat.

Brasov 365romania (8).jpg


Îl puteți începe din orice punct. Noi l-am început din Piața Sfatului.   

Brasov 365romania (2).jpg 


Am plecat spre Biserica Neagră, care se vede din Piața Sfatului, apoi spre Strada Sforii, Poarta Schei și Poarta Ecaterina.

Poarta Ecaterina a fost până în 1820 singurul loc prin care se făcea accesul din oraș spre suburbia Schei.

Toate obiectivele au panouri cu explicații, așă că, traseul va fi unul bine documentat. :)
 

Biserica Neagra Brasov.jpg     POARTA ECATERINA.jpg 


De la Poarta Ecaterina, mergeți spre Aleea După Ziduri, care vă va duce, pe lângă vechiul zid al cetății, spre Turnul Alb și Turnul Negru. Traseul este frumos și liniștit, rupt de toată agitația orașului.

Brasov 365romania (7).jpg 


Turnul Negru este unul dintre cele patru turnuri de observație, înalt de 11 metri și care a fost construit în afara zidurilor cetății.
Turnul Alb a aparținut breslei cositorilor și breslei arămarilor. Avea rol de apărare al cetătii fiind prevăzut pe toate părțile cu guri de tragere și turnare a smoalei.

Brasov 365romania (5).jpg   Turnul Alb Brasov.JPG


De la Turnul Alb se coboară pe scările destul de abrupte la Bastionul Graft, în care este amenajat un muzeu cu arme vechi.

Brasov 365romania (9).jpg 

Brasov 365romania (10).jpg 


Dupa ce treceți pe sub Bastionul Graft, mergeți până se va termina aleea și veți vedea în față, peste drum, o clădire impozantă, portocalie – Cercul Militar. De aici vă întoarceți pe Bulevardul Eroilor spre celălalt capăt al cetății. Pe drum veți trece prin dreptul Muzeului de Etnografie. Puteți cumpăra suveniruri lucrate de meșteri populari din diferite zone ale țării, expuse pe holul de la intrarea în muzeu. Puteți vizita și muzeul ce expune colecții de costume populare și unelte folosite în industria textilă.

Brasov 365romania (13).jpg   Brasov 365romania (14).jpg


Dacă ați obosit vă puteți opri la o cafea sau ceva răcoritor la una dintre terasele din zonă sau mergeți mai departe.

Următorul turn, primul aflat pe latura de sud-est a cetății, este Bastionul Postăvarilor, în interiorul căruia a fost construit un alt turn metalic.

 Brasov 365romania (16).jpg


Urmează Turnul Pulberii sau Turnul Lemnarului și Turnul Vânătorilor în care erau depozitate arme și pulberea. Apoi vine Bastionul Funarilor. Penultimul pe această latură a cetății este Turnul Artelor, iar ultimul este Bastionul Țesătorilor.

Brasov 365romania (19).jpg   Brasov 365romania (18).jpg

Brasov 365romania (20).jpg
 
  Brasov 365romania (21).jpg


Și cam acesta a fost turul vechii cetăți.

Mai departe, nu trebuie să ratați panorama orașului văzută de pe Tâmpa.

Pentru urcare aveti două variante: telecabina sau pe jos.

Brasov 365romania (23).jpg   Brasov 365romania (24).jpg

Telecabina este deschisă între 9:30-18:00 în week-end și 12:00-18:00 lunea.

Tarifele sunt :

Adulți - urcare sau coborâre 10 lei, urcare-coborâre -16 lei,

Copii intre 6-12 ani  - urcare sau coborâre 6 lei, urcare-coborâre 9 lei

Dacă alegeți traseul pe jos vă ia cam o oră, dar merita. Traseul prin pădure este marcat, deci nu aveți șanse să vă rătăciți și puteți lua telecabina la întoarcere.
Pe drum mai faceți câte o oprire, vă uitați cum trece telecabina și vă șoptiți în barbă, că mai bine ați fi luat-o și voi :)))

Brasov 365romania (26).jpg   Brasov 365romania (27).jpg


După ce ați ajuns pe Tâmpa, faceți pozele de rigoare cu telefonul, aparatul foto sau ce alte dispozitive aveți și coborâți pentru a merge sa vizitați și Cetatea.

Brasov 365romania (28).jpg 

Brasov 365romania (12).jpg 

 La final, meritați o bere/un suc și o porție de mâncare la una dintre terasele cochete din Centrul Vechi...că de, ați parcurs ceva kilometri și trebuie să vă răsplătiți pentru efortul depus și să vă reîncărcați bateriile.


BRASOV 365romania.ro.jpg